Novosti

Zelena dvorana – dokumentarni film SRBERNKA 3. 10. u 20 sati

U srijedu, 3. listopada u 20 sati prikazujemo zapaženi domaći dokumentarni film Srbenka Nebojše Slijepčevića o pripremanju kazališne predstave Olivera Frljića o slučaju ubojstva Aleksandre Zec, nagrađen na festivalima u Sarajevu i Cannesu te nominiran za najbolji europski dokumentarac godine. SRBENKANebojša Slijepčević – Hrvatska 2018 – 72′ – dokumentarniSrijeda, 3. 10.2018. u 20 sati Zelena dvorana, Zabok Ulaz slobodanU zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

Nagrade:

Cannes Film Festival 2018 – Nagrada Doc Alliance Selection / Nyon Visions du Réel 2018 – Nagrada Buyens-Chagoll Prize / 23. Sarajevo Film Festival 2017 – Nagrade CAT&Docs, Digital Cube i HBO Adria / 24. Sarajevo Film Festivala 2018 – Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film;Doc Alliance, žiri sedam velikih filmskih festivala okupljenih u dokumentarnu alijansu, odabrali su Srbenku kao najbolji film. Članovi žirija su se složili da je Srbenka vrlo važna te istovremeno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj.

O autoru: Nebojša Slijepčević rodio se u Zagrebu, u ljeto 1973. Tridesetak godina kasnije stekao je diplomu filmskog redatelja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je brojne televizijske dokumentarce – primjerice, nagrađenu epizodu serijala City Folk, u produkciji EBU-a (European Broadcast Union). Jedan je od autora dokumentarnog serijala Direkt. Kao kreativni producent surađivao je na serijalu Romi u Evropi, koprodukciji desetak evropskih zemalja. Autor je i crtanog filma Pas/zec, kratkog igranog filma “Šamar” koji je dio omnibusa Zagrebačke priče, te dugometražnog dokumentarca “Gangster te voli”.

TRAILER https://vimeo.com/289847417EVENThttps://www.facebook.com/events/1961208020604339/

Skip to content