Novosti

‘Želimo popularizirati planinarstvo te privući što više mladih u prirodu’

Planinarsko društvo ‘Zagorske steze’ Zabok od kraja veljače do sredine travnja organizira opću planinarsku školu. Jedinstvena je to škola u Krapinsko-zagorskoj županiji, a cilj joj je, da polaznike nauči kako se pravilno priremiti i sigurno boraviti u planini, ali da se popularizira planinarenje kao aktivnost. Ovo je, naime, druga planinarska škola u organizaciji ‘Steza’, jednog od najaktivnijih planinarskih društava u našoj županiji.

Zadovoljni odazivom

– U školu je ove godine upisano trideset polaznika te je broj polaznika maksimalno ispunjen, a zainteresiranih je bilo i više od upisanih – rekao nam je voditelj škole Marijan Hrastinski koji je odazivom i više nego zadovoljan, jer kako kaže, planinarstvo postaje sve popularnije i to među mladom populacijom. – Planinari su barem u našem društvu oni zrelije dobi, dok su mladi slabije zastupljeni. Želja ‘Steza’ je bila privući još mladih k planinarenju – ispričao nam je Hrastinski. Čini se kako je ova planinarska škola po tom pitanju bila pun pogodak jer je upravo onih s prosjekom godina od 25 do 35 godina koji su upisali školu najviše. Jedini uvjet za polaznike da je da su članovi Hrvatskog planinarskog saveza. Većina polaznika su članovi ‘Steza’. Dvoje polaznika je iz PD Strahinjčica iz Krapine i troje iz PD Stubičan iz Donje Stubice.

Program

– Program škole propisan je od strane Hrvatskog planinarskog saveza, odnosno njihove komisije za školovanje. Poslali smo plan škole kojeg je odobrio pročelnik. Obrađuje se petnaest tema. To su primjerice orijentacija, kretanje u planini, zaštita prirode, osnove meteorologije itd. – ispričao nam je Hrastinski. Škola se, naime, ne svodi samo na predavanja. Predavanja su predviđena jednom tjedno, dok su subote ili nedjelje predviđene za planinarske pohode. – Predviđeno je da polaznici odlaze na planinarske pohode, a to su okolne planine kao što su Medvednica, Ivančica, Strahinjčica, zagorski bregovi i dr. Jedan izlet mora biti dvodnevni, što znači da polaznici moraju prenoćiti u planinarskom domu. Taj planinarski pohod planiran je za početak travnja na Platku. Predavači, odnosno voditelji vježbi su iskusni planinari s najmanje desetogodišnjim iskustvom s različitim planinarskim kategorijama, a pokrivaju se i teme iz Hrvatske gorske službe spašavanja. Predviđeno je da će škola završiti na dan društva PD-a Zagorskih steza koji se održava 15. travnja kad će se održati pohod revijalnog karaktera, a polaznicima će na Piclju biti dodijeljena prigodna priznanja.

Evo što kažu neki od polaznika škole:

Tomica Forko, Zabok :

Oduvijek planinarim i smatrao sam da nakon dugo godina u amaterskom planinarenju, da učinim korak više i upišem ovaj tečaj. Želja mi je da i postanem planinarski vodič

Ivana Vranić, Zabok:

Školu sam upisala jer sam se htjela pokrenuti s radne stolice i početi više se baviti fizičkim aktivnostima i što više provoditi vrijeme u prirodi, a i više se družiti s prijateljima na planinarenjima.

Magdalena Mikulčić, Zagreb:


Obožavam provoditi vrijeme u prirodi i na svježem zraku u dobrom društvu pa sam zato i upisala školu kako bi se odmaknula od zauzete svakodnevice i opuštala se u prirodi.

Veno Herceg, Veliko Trgovišće:

Školu sam upisao zbog novih izazova i znanja, stjecanja novih prijateljstava, odnosno upoznavanja ljudi. Htio sam proširiti horizonte.

Skip to content