Novosti

10.04.2011. bračni parovi obnovili svoja obećanja i zahvalili na zajedništvu misom zahvalnicom

Na inicijativu župnika <_st13a_personname>Marijana Culjaka, u nedjelju 10. travnja 2011. u župi sv. Jelene Križarice u Zaboku na misnom slavlju održana je obnova bračnih zavjeta u povodu Nacionalnog susreta <_st13a_personname>hrvatskih katoličkih obitelji i dolaska Svetoga Oca Benedikta XVI. u Hrvatsku. Odazvalo se trinaest parova koji su slavili „okrugle“ godišnjice zajedničkog života. Naime župnikova je želja da ovo vrijeme priprave za Nacionalni susret <_st13a_personname>hrvatskih katoličkih obitelji u Zagrebu bude prigoda supružnicima za obnavljanje i produbljivanje bračnih obećanja danih pred Bogom i ljudima.

U propovijedi župnik Culjak ističe kako je nazočnost bračnih parova koji su došli posvjedočiti svoju bračnu ljubav i vjernost, svojevrsna propovijed ali i poticaj mladima da se ohrabre stupiti u brak i osnovati obitelj. Ovakva slavlja su osobito značajna u sredini u kojoj se, nažalost, gotovo svaki drugi brak raspada.

Potom je slavljenike pozvao da ostanu vjerni Bogu jer je to najbolji način da sačuvaju jedno drugom ljubav i vjernost kako su i obećali pred oltarom na dan svoga vjenčanja. Župnik je također pozvao bračne parove jubilarce da se trude, bez obzira koliko su godina u braku, svaki dan jedno drugom malo više približiti i biti zahvalni što su se našli između milijuna ljudi i što su još uvijek zajedno. Osim toga, naglasio je, važno je svaki dan moliti zajedno, jer molitva <_st13a_personname>hrani ljubav i brani vjernost. Za siguran rast u ljubavi i za sretan bračni i obiteljski život važno je da vam nijedan dan ne prođe bez molitve i nijedna nedjelja bez svete mise i pričesti, zaključio je župnik.

Euharistija je nastavljena molitvom vjernika sa zazivima za mudrost muževa, znanje žena, <_st13a_personname>hrabrost budućih bračnih parova te za sve članove obitelji, rodbinu i prijatelje. Potom je uslijedila obnova bračnih obećanja za prisutne parove, koji su, držeći se za ruke, ponovno izrekli bračnu privolu, osvježili sjećanje na sklapanje braka i ponovno oživjeli zajedništvo i bračnu ljubav. Posebnu dimenziju cijelom slavlju dala su djeca slavljenika, koji su roditeljima davali posebnu potporu ali i nadu u očuvanje obitelji.

Svim slavljenicima podijeljene su zahvalnice, fotografirali su se zajedno za uspomenu a na kraju su se svi počastili sokovima i kolačima koje su vrijedne majke pripremile kako bi se još malo družili na trgu ispred crkve.

Tekst i foto: <_st13a_personname>Darko Fiket

Skip to content