Novosti

[10 GODINA USPJEŠNOG RADA] ‘Postigli smo izniman uspjeh i izgradili kvalitetnu pedijatriju na veselje malih Zagoraca’

Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana slavi 10. obljetnicu rada. – Obzirom da imamo kirurgiju koja je stara 80 godina i ginekologiju preko 50 godina staru, mislim da je odjel pedijatrije s 10 godina još mlad, no možemo reći da smo kroz deset godina postigli izniman uspjeh da imamo kvalitetnu pedijatriju na ugled i veselje naših Zagoraca – rekao je ovom prigodom ravnatelj bolnice Tihomir Vančina.

Istaknuo je kako je bolnica u zadnje četiri godine dala mnoge specijalizacije koje su i dalje u planu, jer se bez toga odjel ne može niti razvijati. – Želja nam je liječiti svu djecu na odjelu pedijatrije bez stresa, a suport smo i ginekologiji, jer liječimo i brinemo i o malim pacijentima koji se tek rode. Također, želimo ojačati kadar, koji je trenutno relativno mlad te na tome radimo iz godine u godinu – istaknuo je Vančina, rekavši kako je cilj stvoriti jedan obiteljski duh među liječnicima kako bi ostajali raditi u ovoj bolnici i pružili pacijentima kvalitetnu uslugu.

Voditelj Odjela pedijatrije dr. Boris Adašević prije godinu dana došao je raditi u OB Zabok te je istaknuo kako ova bolnica ima višestruke prednosti. – Bolnica je nova, prostori izvrsni, oprema vrhunska, puno je potencijala za napredak i u zadnjih godinu dana puno smo napravili u kadrovskom smislu – istaknuo je voditelj odjela, kao i činjenicu da su uređeni novi prostori, gdje na preglede, ultrazvuk i slično, dolaze samo zdrava djeca, dok bolesna idu u čekaonicu hitnog prijema, a sve kako bi se razdvojila bolesna od zdrave djece i spriječilo prenošenje bolesti.

Dječji odjel je i odjel – prijatelj djece, što omogućava roditeljima da ostanu u bolnici tijekom liječenja njihovog djeteta. Na to je posebno ponosna predsjednica DND – a Zabok Sonja Borovčak, bivša županica i zamjenica župana te saborska zastupnica koja se prisjetila koliko je teška bila borba da naša županija izgradi bolnicu te je tome dala i svoj doprinos. – Pedijatrijskim odjelom 2009. godine omogućili smo našoj djeci da ne moraju baš za sve ići u Zagreb, a onda smo vrlo brzo postali i dječji odjel prijatelj djece. Presretna sam kad se okrenem iza sebe i vidim kakve rezultate imamo i da se njima možemo pohvaliti – rekla je Borovčak. Istaknula je i kako DND Zabok organizira slobodno vrijeme za djecu na odjelu kako bi im kroz razne aktivnosti olakšali boravak u bolnici.

Da je ovaj odjel po uvjetima rada, humanizaciji, odnosu osoblja prema malim pacijentima i roditeljima primjer svim drugim odjelima u Hrvatskoj, rekla je voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva dr. med. Sanja Predavec. Čestitala je na desetogodišnjem ustrajnom radu i uspjesima te je rekla kako Ministarstvo zdravstva pruža podršku u programu ‘Za osmijeh djeteta u bolnici’ koji se provodi u 39 dječjih odjela u Hrvatskoj, tako i u Zaboku. – Dokazano je da boravak roditelja uz dijete skraćuje proces bolničkog liječenja i pruža brži oporavak, na zadovoljstvo malih pacijenata i osoblja – rekla je dr. Predavec.

Ovu je obljetnicu čestitala i zamjenica župana Jasna Petek, koja je rekla kako je za županiju vrlo važno imati kvalitetan pedijatrijski odjel. Rekla je i kako je u proteklih nekoliko godina preko 35 milijuna kuna, preko EU fondova i dercentraliziranih sredstava, uloženo u opremanje OB Zabok, pa tako i odjela pedijatrije. – Ponosni smo i na to što radimo na privlačenju medicinskog kadra u bolnicu, a ujedno stipendiramo i deficitarna zanimanja, tako i studente medicine. Sada otvaramo još jedan natječaj za ovogodišnje stipendije te pozivam sve da se jave na natječaj, jer liječnike u županiji trebamo – pozvala je dožupanica.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content