Novosti

100% zagorsko na Trgu bana Jelačića

Pod nazivom “100% zagorsko” danas je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića otvorena dvodnevna prodajna izložba ekoloških i integriranih poljoprivrednih, turističkih i tradicionalnih proizvoda i usluga Krapinsko–zagorske županije.

Na otvorenju je istaknuto da je ta priredba najveći izlog raznovrsne i bogate ponude

zagorske hrane, vina i prirodnih pića, kulture i tradicije kojom se Zagorje želi prikazati kao regiju koja njeguje tradiciju i koja je u mnogo čemu sačuvala izvornost.

Posjetitelji će moći kušati zagorske autohtone delicije, kupiti jedinstvene ekološke proizvode, ali i uživati u bogatome dvodnevnome kulturno-zabavnom programu.

Prodajna izložba, koja se održava četvrti put, okupila je 85 izlagača na gotovo cijelome zagrebačkom glavnom trgu, a prati je i cjelodnevni program zagorske glazbe i plesa s više od 350 izvođača, kulturno-umjetničkih društava, tamburaša, vokalnih skupina i solista. U sklopu manifestacije promovira se i zajednički žig “Bagrem med zagorskih brega”.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da će njihovi izlagači Zagrepčankama i Zagrepčanima pokušati dočarati njihovu zagorsku “bajku na dlanu”. “Dva dana ćemo preseliti ovu bajku u Zagreb, a nakon toga već od nedjelje očekujemo vas s druge strane brega, da dođete i uživo vidite kako bajka izgleda”, poručio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija organizira na glavnome zagrebačkom trgu. Rekao ja kako “doma ima 66 posto zagorskoga, a na Jelačić placu je samo 100 posto zagorskoga” te je poručio “neka nam živi vječno naš kaj”. Istaknuo je da je Zagreb domaćin cijeloj Hrvatskoj te da to pretaču u praksu svaki dan.

Na otvorenju su bili i ministar turizma Darko Lorencin, koji je istaknuo da “bajka tek počinje”. Rekao je da je Krapinsko-zagorska županija svoj poprilično težak put u dobroj mjeri već prevalila i da im želi “uliti još vjetra u ta jedra”, poduprijeti ih da nastave biti uporni jer priča tek počinje, “bajka tek počinje”. Rekao je kako misli da se treba još više povezati i sve proizvode još jače zaštititi i standardizirati jer tada, ocijenio je, “govorimo o jednom ozbiljnom poslu, o dugoročnom poslu i u konačnici kvalitetnom razvoju Krapinsko-zagorske županije”.

Na otvorenju je bio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a izložbu “100% zagorsko” svečano je otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, koja je istaknula kako je poljoprivreda i prehrambena industrija strateška djelatnost vezana za razvitak cjelokupnoga hrvatskoga gospodarstva i na tom području možemo učiniti mnogo, ponajprije u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

(Hina)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content