Novosti

13.HODOČAŠĆE U VOĆIN I 30. GODIŠNJICA STRADANJA CIVILA I HRVATSKI BRANITELJA

U ponedjeljak 13. prosinca 2021., na tridesetu obljetnicu voćinskih žrtava i razaranja Gospinog svetišta, članovi udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije učestvovali su na 13.hodočašću u Voćinu koje je i ove godine organizirala Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije . Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj organizirano je pod geslom „Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi“ te obilježavanje 30. obljetnice masakra nad 47 civilnih žrtava koje su srbočetnici okrutno pobili u prosincu 1991. godine.

Neposredno prije početka hodočašća predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin u nazočnosti načelnika općine Voćin, zapovjednika 130.brigade HV-a i zamjenika načelnika PU Virovitičko-podravske uručila je predsjedniku UDVDR Ogranak Voćin Darku Božikoviću 5.komada stolnih računala kao potporu za rad udruge, a uzvanicima prigodne poklone zagorskog kraja. Program hodočašća je započeo je na Prebendi iznad voćinskog svetišta gdje su se okupili hodočasnici te je odonud, nakon uvodne molitve, krenula pokornička procesija prema crkvi. Po dolasku u svetišni prostor, pokraj Memorijala „U Majčinu naručju“ proglašena su imena svih voćinskih žrtava, upaljene svijeće i položeno cvijeće te upućena molitva. Neposredno nakon toga slavljena je sveta misa za duše poginulih, a predvodio ju je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Tijekom procesije članovi udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije u dogovoru sa organizatorom hodočašća već 9.put na prilazu spomen obilježju u centru Voćina zapalili su 47.elektronskih lampiona u spomen na ubijene civile i hrvatske branitelje. Po završetku svete mise u centru Voćina delegacije predsjednika, Vlade i Sabora RH, županije Vitovitičko-podravske, gradova i općina te braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na civilne i vojne žrtve Voćinske tragedije. Odlazak autobusom u Voćin financijski je pomoglo Ministarstvo hrvatskih branitelja, grad Zabok i Krapinsko-zagorska županija.

Skip to content