Novosti

16. 9. MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA

U Dječjem vrtiću i jaslicama Zipkica započelo je obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti. Tako se prvog dana, ujedno Dana zaštite ozonskog omotača odvijao cijeli niz aktivnosti.
Kroz razgovore s odgojiteljima, listanjem časopisa, eksperimente djeca su dobivala saznanja o prijevoznim sredstvima i njihovim učincima na zrak koji udišemo.

Djeci je bio zanimljiv pokus koji se napravio s bijelom čarapom i auspuhom automobila. Naime, teta je na auspuh automobila nataknula bijelu čarapu te automobil upalila. Nakon nakoliko trenutaka, čarapa je pocrnjela što je djeci bilo zapanjujuće, ali su na taj način dobila uvid u zagađenje koje proizvode automobili.

Također, zanimljiv im je bio i crtić napravljen prema istoimenoj slikovnici Ozi Ozon. Ozi Ozon je animirani čuvar našeg planeta koji ima zadatak na jednostavan i slikovit način educirati najmlađe o zaštiti ozonskog omotača.

Od neoblikovanog materijala djeca su izrađivala prijevozna sredstva šarenih boja, a u njihovoj mašti takvi automobili su na struju i vodu te je tako ”naš zrak čist”, a mi zdravi.

Zemaljska kugla napravljena od platna bila je poticaj za igru u kojoj je jedan dio djece Zemlju držao i čuvao je od drugog dijela djece koji su predstavljali ultraljubičaste zrake. Naravno, djeca koja su držala Zemlju u toj su igri i pobijedila.

Odgojitelji su modeli koji žele prenijeti na dijete navike zdravog življenja (važnost održavanja higijene, zdrave pre<_st13a_personname>hrane, kretanja, pravilan odnos prema prirodi… naučiti djecu da poštuju i vole prirodu oko sebe te na racionalno korištenje prirodnih resursa.

Djetetova ekološka svijest razvijena je onoliko koliko je u odraslih koji ga okružuju jer dijete uči po modelu.

Pripremila: Dijana Lovinčić-Crnković

Skip to content