Novosti

19. Smotra kuburaša Krapinsko-zagorske županije

Po 19. puta održana je Smotra kuburaških udruga Krapinsko-zagorske županije, a ove godine domaćin je bio Zabok, točnije, Kuburaško društvo Grof Kulmer. Odazvalo se 30 društava iz naše županije, uz goste iz Zaprešića, Maruševca i Lepoglave, što znači da je na prostoru iza OŠ Ksavera Šandora Gjalskog zapucalo oko 600 kuburaša. Kuburaše je na smotri pratio Puhački orkestar DVD-a Špičkovina.

Dobrodošlicu gostima u svoj grad zaželio je gradonačelnik Ivan Hanžek, a sve nazočne pozdravio je i župan Siniša Hajdaš Dončić, pohvalivši kuburaše za čuvanje jedne zagorske tradicije. Kuburaši su nakon smotre u mimohodu krenuli do crkve sv. Jelene Križarice, gdje je služena sveta misa. Nakon toga, uslijedilo je predstavljanje i onaj najbučniji dio- pucanje. Svako društvo izlazilo je po redu na vatrenu liniju i ispucalo svoju seriju, pod vodstvom svojih zapovjednika. Iako, smotra nije natjecateljskog karaktera ipak se gledalo na korak, uniforme, detalje kako se najbolje predstaviti.

– Ovo je već dugogodišnja tradicija, koju smo preuzeli od Kostelske pištole i proširili po Zagorju. Od obilježavanja Uskrsnog pucanja, pucanje iz kubura se proširilo i sada sva društva dolaze na smotru, sastaju se na jednom mjestu, te kroz tri kruga pucanja predstavljaju svoj kraj i svog grofa, naziv udruge koji nosi. Ovo je jedina prilika da se svi zajedno nađemo, jer imamo obveze u svojim župama, domaćim manifestacijama, a ovo je sada centar okupljanja svih društava – rekao je tajnik Kuburaškog društva grof Kulmer- Zdravko Rafajec, domaćina ovogodišnje smotre. Nakon završetka službenog dijela, druženje je nastavljeno uz zabavni program i Ansambl Zagorje. Podijeljene su zahvalnice svim društvima koja su sudjelovala na smotri, a izvučena je i glavna nagrada u tomboli, nova kubura. (S. Fu.)

Izvor: Zagorski list

Skip to content