Novosti

22. veljače – Europski dan žrtava i svjedoka kaznenih djela – POZIV NA JAVNU AKCIJU U ZABOKU

CESI – SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ

PARTNER U NACIONALNOM PROGRAMU 22. veljače – Europski dan žrtava i svjedoka kaznenih djela

22. veljače diljem Europe obilježava se Dan žrtava kaznenih djela koja ima za cilj javnost osvijestiti o pravima žrtava kaznenih djela. Na taj dan, prema odredbama Europske komisije u državama članicama se kroz različite kanale i aktivnosti senzibilizira građane o ovoj temi.

Neka od prava žrtava kaznenih djela:

-Pravo na pristup službama za potporu žrtvama kaznenih djela (bilo da dođu sami ili ih netko uputi, npr. policija, sud, državno odvjetništvo)

-Pravo na djelotvornu psihološku i drugu stručnu pomoć i potporu tijela, organizacije ili ustanove za pomoć žrtvama kaznenih djela u skladu sa zakonom (u organizacijama civilnog društva, u Odjelima za podršku žrtvama i svjedocima na županijskim sudovima, centrima za socijalnu skrb te poliklinikama, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama)

-Pravo na zaštitu od zastrašivanja i odmazde (preko mjera opreza i zaštite)

-Pravo na zaštitu od zaštitu dostojanstva tijekom ispitivanja žrtve kao svjedoka (primjerice, da žrtvu ispituje osoba istog spola)

-Pravo da bude saslušana bez neopravdane odgode nakon podnošenja kaznene prijave te da se daljnja saslušanja provode samo u kojoj je to nužno za potrebe kaznenog postupka

-Pravo sudjelovati kao oštećenik, i dr. prava propisana zakonom

CESI – SOS telefon KzŽ je partner u provedbi nacionalnog programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“, programa kreiranog s ciljem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima. CESI – SOS telefon KzŽ usluge pruža u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Osobe zaposlene u okviru programa kao i volonteri svakim radnim danom od 8 do 16h, telefonski, osobnim dolaskom po prethodnom dogovoru pružaju emocionalnu podršku, psihosocijalnu podršku i informiraju žrtvu o svim njenim pravima prije, tijekom i nakon sudskog procesa.

Volonteri svake godine prolaze kroz različite edukacije usmjerene na usavršavanje kompetencija i znanja kako bi što bolje i profesionalnije radili s tražiteljima podrške.

Žrtve i svjedoci kojima je potrebna pomoć i podrška mogu se javiti putem telefona 049 / 492 – 688, e-mail adrese zrtveisvjedoci@cesi.hr ili osobnim dolaskom od ponedjeljka do petka u prostorije CESI – SOS telefona KzŽ na adresi Trg svete Jelene 6 u Zaboku.

Podrška je besplatna i anonimna!

POZIV NA JAVNU AKCIJU 22. 2. 2020. u 10,00 sati na Trgu K.Š. Gjalskog u Zaboku u prilogu

Download Poziv-na-javnu-akciju-u-Zaboku-22-velja-e-Europski-dan-rtava-kaznenih-djela-CESI-SOS-Kz-1-1-.pdf
Download Priop-enje-za-medije-22-velja-e-Europski-dan-rtava-kaznenih-djela-CESI-SOS-Kz-.docx
Skip to content