Novosti

25. SMOTRA KUBURAŠA: Kubure odjekivale Zabokom

Zabok je prošle subote bio domaćin 25. Smotri kuburaša, jedinstvenoj manifestaciji u Lijepoj našoj koja njeguje tradiciju i običaje pucanja iz kubura. – Iznimno smo ponosni što smo po drugi put domaćini ovakvoj manifestaciji. Dosad niti jedno društvo u 10 godina nije uspjelo biti domaćin kao što je uspjelo našem Kuburaškom društvu ‘Grof Kulmer’ iz Zaboka – rekao je Zdravko Rafajec, tajnik spomenute udruge koji nije krio ponos organiziranjem ovakve manifestacije. Predstavilo se preko 20 udruga iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije, a moglo se vidjeti na stotine različitih kubura, kao i različite odore koje krase svako društvo prema njezinoj povijesti.

Podršku ovoj manifestaciji dali su, u ime predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Zdravko Tušek, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek.

– Tradicija koja se njeguje od 1523. godine kada su Keglevići došli u Kostel i imali su naoružanu stražu koja je čuvala na Veliku subotu Isusov grob te su nakon izlaska iz crkve pucali, je jedna lijepa tradicija koja se očuvala na našem području te ju svakako treba očuvati – istaknuo je župan Željko Kolar.

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek izrazio je zadovoljstvo što je upravo Zabok ponovno domaćin ovakvom događaju. – Drago nam je da se i na izmaku ljeta događa manifestacija ovakvog tipa u Zaboku koja je znak njegovanja tradicije i na kojoj se okupljaju ljudi koji imaju zajedničke interese, a to su kuburaši – izjavio je Hanžek.

Da je ova manifestacija hvalevrijedna te kako ima značaj što za Zabok, što za Krapinsko-zagorsku županiju potvrdio je i saborski zastupnik Zdravko Tušek. – Kuburaštvo je duboko ukorijenjeno u naš kraj i kod naših ljudi. Potičemo kuburaške udruge da se i dalje bave vrijednom promocijom tradicije – rekao je Tušek.

Kuburaši su nakon svečanog otvorenja prisustvovali na svetoj misi u zabočkoj crkvi svete Jelene Križarice, nakon čega su demonstirali pucanje iz kubura, a manifestacija će se produžiti dugo u noć budući da je i organiziran glazbeni program uz druženje udruga pod šatorom te tombola na kojoj se kao nagrada dijeli kubura.

Izvor:www.zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content