Novosti

27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: “Zahtijevaj i brani svoja ljudska prava”

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. siječnja, obilježava se nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata.

Osim komemorativne dimenzije, nizom aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta doprinosi se ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust iz 2005. godine, a to su: “povući pouke iz povijesti i spriječiti moguće pojave genocida” te “bezrezervno osuditi sve oblike religijske netolerancije, poticanje, šikaniranje ili nasilje nad osobama ili zajednicama temeljeno na etničkoj pripadnosti ili religijskim uvjerenjima”.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Ujedinjeni narodi provode pod geslom: “Sjećanje na holokaust: zahtijevaj i brani svoja ljudska prava”. Ovom temom, ujedno u znaku obilježavanja 70. obljetnice donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, UN potiče mlade na usvajanje pouka iz tragedije holokausta, djelovanje protiv diskriminacije i obranu demokratskih vrijednosti u svojim zajednicama osobito “u današnje vrijeme, kada diljem svijeta jača neonacizam, a skupine koje šire mržnju raspiruju antisemitizam i druge oblike nesnošljivosti”.

Holokaust (pogrom, istrebljenje) proveo je nacistički njemački režim nad šest milijuna Židova u razdoblju od 1933. do kraja Drugog svjetskog rata. Najveći intenzitet uništenja proveden je, prema podacima Yad Vashema, 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova. Među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Dan kada je sovjetska Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor smrti Auschwitz, 27. siječnja 1945., Ujedinjeni narodi odabrali su za dan sjećanja na sve žrtve holokausta.

U hrvatskome obrazovnom sustavu poučava se o holokaustu i drugim genocidima.

Izvor: www.sabor.hr

Skip to content