Novosti

[30 GODINA KONVENCIJE UN O PRAVIMA DJECE]’Ulaganjem u djecu oblikujemo našu budućnost i stvaramo bolje društvo’

Stručno predavanje u Zaboku održala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba

Koordinacijski odbor projekta „Krapinsko – zagorska županija – prijatelj djece“ u suradnji s Društvom Naša djeca Zabok organizirao je danas u Velikoj galeriji Grada Zaboka stručno predavanje na temu ’30 godina Konvencije UN o pravima djece – iste potrebe, nove okolnosti odrastanja’.

Predavanje je održala prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. – Ove godine slavio 30 godina Konvencije, koju su ratificirale sve zemlje svijeta, uključujući i Hrvatsku. Kada pogledamo unatrag tih 30 godina, smatram, kao profesionalac koji sam u struci svih tih 30 godina, da smo u Hrvatskoj dosta toga promijenili na bolje. Puno su bolje zaštićena djeca žrtve kaznenih djela što se tiče zakona, otvorena je naša Poliklinika koja je stvarno jedinstvena ustanova u toj Europi tog tipa, u kojoj djeca na jednom mjestu dobiju pomoć multidisciplinarnog tima, psihologa, psihijatra, socijalnog radnika, pedagoga, neuropedijatra, dakle ne moraju ići od jedne do druge ustanove, posebno kada se radi o seksualno i fizički zlostavljanoj djeci i fizički, nego u jednoj ustanovi dobiju svu pomoć na jednom mjestu. Ustanovili smo i institut pravobranitelja za djecu, što je napredak u pravima djece, no ne trebamo se uljuljkati u neko samozadovoljstvo i reći, sada smo sve napravili, još puno je toga pred nama i puno toga još možemo napraviti, posebno u zaštiti zlostavljane djece i djece koja proživljavaju i emocionalno zlostavljanje u obitelji, jer to je još jedno područje gdje su djeca dostav nevidljiva, i vrlo često nezaštićena – istaknula je ovom prilikom Gordana Buljan Flander.

Predstavnici Društva „Naša djeca“ Zabok upoznali su prisutne o dječjoj participaciji u Gradu Zaboku i projektu „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas!“, a mogla se pogledati i izložba Dječjeg foruma „Superjunakinje i superjunaci u borbi za dječja prava“ posvećena 30. godišnjici Konvencije UN o pravima djeteta.

– Budući da DND Zabok i Koordinacijski odbor svoje programe bazira na Konvenciji, imamo obavezu da to ne bude samo na papiru već da se i realizira, što i činimo. Mi u društvima Naša djeca i Savezu zaista sve programe i akcije baziramo na Konvenciji o pravima djece i važna nam je participacija djece, da mogu reći što misle o svemu, u kakvoj bi zajednici željeli živjeti, što očekuju od nas odraslih. Uvažavamo njihovo mišljenje, kao i naš Grad Zabok – prijatelj djece – rekla je Sonja Borovčak, predsjednica DND – a Zabok, dodajući da je puno inicijativa i projekata kojima se društvo ponosi krenulo od djece, a to su projekti poput Skate parka, uređenja dječjih igrališta, panoa na trgu, oslikavanja kanti te projekta Zdravo i fino za koji su dobili europsku nagradu.

Ispred Krapinsko – zagorske županije događaju je prisustvovala Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, koja je istaknula da je Krapinsko – zagorska županija prošle godine stekla status Županija – prijatelj djece, i to, uz primorsko – goransku, prva u Hrvatskoj. – To je potvrda svega što se radilo na promicanju prava djece i stavranju boljih uvjeta za rast i razvoj djece, ali istovremeno velika obaveza Županije kojom smo se obvezali da ćemo stvarati još više za stvaranje još poticajnijeg okruženja za djecu. Ovaj događaj ne samo da je prigoda da se još jednom podsjeti na postojanje Konvencije nego da se i educira naše stručnjake o primjeni prava utvrđenih u današnjem vremenu – rekla je pročelnica. – Primijetili smo da imamo određena područja primjene Konvencije koja su slabe točke, pa smo tu intenzivirali svoje napore, a to je da provodimo projekt participativnog dječjeg proračuna, gdje smo pozvali naša društva da predlože projekte koji izravno doprinose ostvarivanju potreba djece. Ključno je da su djeca ta koja predlažu projekte i da su ta koja će odabrati prioritetne projekte, jer tko bolje od djece zna što im je potrebno. Čim veći angažman djece, ulaganje u djecu ulaganje je u budućnost. Ulaganjem u djecu oblikujemo našu budućnost i stvaramo bolje društvo – zaključila je Martina Gregurović Šanjug.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content