Novosti

31 je novooboljeli u Hrvatskoj. Markotić: Nosite maske u javnom prijevozu

U HRVATSKOJ je u protekla 24 sata potvrđen 31 slučaj novozaraženih koronavirusom, ukupno ih je do sada 1981, a dvoje pacijenata je umrlo u splitskoj bolnici, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 31 novog dijagnosticiranog bolesnika s covidom-19, što daje ukupan broj od 1981 bolesnika”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Od novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je 25, u Varaždinskoj tri, Osječko-baranjskoj jedna i Krapinsko-zagorskoj županiji jedna osoba.

Dvije osobe su umrle u splitskoj bolnici pa je broj ukupno umrlih u Hrvatskoj 50.

Testirane su ukupno 28.853 osobe, među kojima 1231 u protekla 24 sata. Prosječna dob oboljelih je 51,12 godina.

Hospitalizirana je 321 osoba, na izvanbolničkom liječenju ih je 727, a na respiratoru 19 bolesnika.

Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 883 izliječene osobe.

U samizolaciji je 13.390 osoba, 280 manje nego jučer.

O stanju u domovima

“Prvo o Domu u Koprivnici. Dogodilo se da se prvih dvoje oboljelih vratilo iz bolnice i donijelo virus. Svakih par dana smo imali po jednog oboljelog i jučer je eskaliralo. Rezultate za štićenike iz Doma u Koprivnici danas još nemamo, stići će popodne.

Što se tiče Dicma, to je mali obiteljski dom. U taj dom je primljena jedna osoba koja je bila primljena kao hitan prijem. Ispostavilo se da je pozitivna. I tu je eskaliralo”, rekao je Capak.

“U ovom trenu ne možemo znati da li će se netko bez simptoma ušetati u bilo koju instituciju. Jako je teško držati tu bolest pod kontrolom. Donijeli smo mjere i nadamo se da ćemo zadržati taj jedan koridor, mjerama pokušavamo spriječiti ulazak, ali rizik nikad ne može biti nula. Ne bih donosio sad ocjenu je li napravljena neka greška, dok ne dobijemo izvještaj. Najbitnije je da se stvari stave pod kontrolu i da se štićenici zaštite i zbrinu i da se ne dogodi da bolest uđe u druge dijelove Doma”, rekao je Capak.

“Ima čitav niz mjera i dokumenata. Mi sve to renoviramo i na sutrašnjoj press konferenciji ćete čuti detalje za koje sve mjere smo donijeli nove mjere i nove preporuke. Sve ćemo dakle objaviti sutra.”

O higijenama u školama

“HZJZ ne propisuje pedagoške standarde, to donosi Ministarstvo. Kontrolu rade inspekcije. Mi smo tu da epidemiološki ocijenimo je li moguće da se prenese u nekoj situaciji virus. Mi ćemo donijeti mjere kako da se spriječi širenje, a Ministarstvo mora osigurati da se to sprovede”, rekao je Capak.

O relaksaciji

“Situacija je jako dobra, ne ocjenjujemo je mi samo takvom nego i druge zemlje ocjenjuju Hrvatsku visokom ocjenom. Ali to nije razlog za slavlje. To je sve još uvijek u vrhuncu pandemije i ne možemo računati da smo riješili situaciju. Opuštanje mjera je važno za normalizaciju života. To ne znači da se trebamo opustiti. Sve one poruke koje smo slali slat ćemo i dalje. Ova situacija je takva jer smo svi zajedno slušali upute. Sve mjere nisu otvorene da bismo se vratili na početak, trebat će vrlo striktno se držati mjera. Sve rizične skupine, starije osobe neka ostaju doma. Oni koji moraju raditi, koji se moraju kretati, neka rade. U javnom prijevozu i tamo gdje je više ljudi neka se nose maske za lice. Bit će preporuke za sve i moramo ih se pridržavati. Otprilike 7 do 10 dana od prvog popuštanja ćemo vidjeti kako se pridržavamo mjera. Vjerujem da ćemo se ponašati i dalje pametno i pridržavati se mjera”, rekla je Markotić.

> IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

> Plenković otkrio što se sve, kako i kada otvara

Stanje po županijama temeljem objave lokalnih stožera 23. 4.

 • Primorsko-goranska – 0 novih.
 • Požeško-slavonska – 0 novih. Ukupno 3
 • Vukovarsko-srijemska – 2 nova. Ukupno 39
 • Istarska – 0 novih. Ukupno 90
 • Šibensko-kninska – 0 novih. Ukupno 83
 • Osječko-baranjska – 1 novih. Ukupno 114
 • Varaždinska – 2 novih. Ukupno 39
 • Zadarska – 1 novi. Ukupno 84
 • Grad Zagreb – 0 novih. Ukupno 454
 • Zagrebačka – 0 novih. Ukupno 125
 • Splitsko-dalmatinska – 25 novih. Ukupno 459
 • Krapinsko-zagorska – 0 novih. Ukupno 126
 • Dubrovačko-neretvanska – 0 novih. Ukupno 110
 • Ličko-senjska – 0 novih. Ukupno 22
 • Koprivničko-križevačka – 0 novih. Ukupno 49

Izvor:https://www.index.hr/vijest

Skip to content