Novosti

Župljani zabočke župe na hodočašću u Međugorje

Župljani župe Zabok krenuli su u petak navečer s blagoslovom i pod duhovnim vodstvom župnika Marijana Culjaka put Međugorja. Uz obilje molitve, pjesme, ali i kvalitetnog druženja cijeli put je protekao u času te smo u jutarnjim satima došli na željeno odredište. Stigli smo u Međugorje rano ujutro te smo nakon kratke okrepe krenuli put brda Križevac. Korak po korak u molitvi Križnog puta od postaje do postaje svatko je u svom srcu prebirao prošnje i nakane koje je predao Gospodinu.

U pobožnosti križnog puta sudjelovali naši župljani od kojih su neki po prvi put čitali postaju Križnog puta. Na zadnjoj postaji kod križa uslijedila je zajednička fotografija kao uspomena.

Nakon pobožnosti Križnog puta zaputili smo se na Podbrdo, u narodu poznatije kao „brdo ukazanja“. U tišini hodali smo po oštrom kamenju prema kipu Kraljice Mira. Brdo je to kojim dominira veliki kip Majke Božje koji je postavljen gdje se prema predaji ukazala Gospa. Mjesto molitve, tišine i sabranosti tako se može opisati Podbrdo.

Nakon toga imali smo ručak u pansionu gdje smo odsjeli. Slobodno popodne bila je prilika za odmor, osobnu molitvu, ispovijed. U večernjim satima uslijedio je duhovni program. Nakon mise bilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Kratki poticaji za razmišljanje čitani su na nekoliko jezika svijeta. Župna crkva i prostor oko crkve mjesto je slavljenja euharistije i sakramentalnog života.

U nedjeljnim jutarnjim satima bili smo sudionici misnoga slavlja nakon kojeg smo se uputili prema Zadru gdje smo proveli popodne uz druženje, razgledavanje, pjesmu i razgovor o dojmovima ovog hodočašća.

Na povratku, uz ponovljenu zahvalu svima koji su doprinijeli organizaciji ovog hodočašća, posebno vlč. župniku svi hodočasnici otpjevali su nekoliko prigodnih pjesama, što duhovnih, što svjetovnih, i tako bi mogli nabrajati duboko u noć, ali vrijeme je da svoje dojmove podijelimo sa svojim ukućanima i naravno posjetiteljima naše župne stranice.

Hvala i na svemu agenciji “Potočki” i njihovim djelatnicima našem vozačima Mariju Lovrenčiću na strpljivosti i uslužnosti.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije

Skip to content