Novosti

8. SUSRET GRADOVA I OPĆINA – PRIJATELJA DJECE ODRŽAN U ZABOKU

U petak 26. rujna 2014. godine u Zaboku je održan 8. Susreta Gradova i općina – prijatelja djece. U Zaboku se okupilo preko 250 sudionika, djece i odraslih iz Gradova i općina prijatelja djece iz cijele Hrvatske, izvođača, volontera, volonterki i organizatora 8. Susreta.

Grad Zabok je u suradnji s Koordinacijskim odborom Akcije„Grad Zabok – prijatelj djece“ i Društvom Naša djeca Zabok kao koordinatorom aktivnosti za sudionike Susreta pripremio bogat program.

8. Susret gradova i općina – prijatelja djece održao se u Zaboku u ozračju obilježavanja 15 godina Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Tema ovogodišnjeg Susreta bila je „Volontiranje u akciji Gradovi i općine – prijatelji djece“ uz primjere dobre prakse domaćina susreta. Posebno za ovu prigodu snimljen je film o volonterskim akcijama i aktivnostima koje se provode u Društvu Naša djeca Zabok i u koje se uključuje velik broj mladih.

Svečanom otvaranju Susreta prisustvovali su mnogi uvaženi gosti koji su pozdravili prisutne i obratili se s nekoliko riječi. U ime domaćina skup su pozdravile dječja gradonačelnica Ema Smolić, Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok i predsjednica Koordinacijskog odbora Grad Zabok prijatelj djece te gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek. Sudionicima su se obratili i uvaženi gosti koji su prepoznali važnost Susreta gradova i općina prijatelja djece u Zaboku te se odazvali pozivu. Među uzvanicima su se našle predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, savjetnica za društvene djelatnosti predsjednika Republike Hrvatske Zrinka Vrabec Mojzeš i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić. Putem videoporuke, sudionike 8. Susreta u Zaboku pozdravio je i sam predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je pohvalio Akciju „Gradovi i općine prijatelji djece“ te svu djecu koja su kroz dječja vijeća i dječje forume tijekom 15 godina u njoj sudjelovali. Bogat program svečanog otvaranja susreta, u kojem su sudjelovala djeca iz dramske i plesne radionice DND-a, mali tamburaši, plesni par KUD-a Zabok i dječji zbor DND-a „Zabočki mališani“, oduševio je sve prisutne.

Nakon svečanog otvaranja odrasli sudionici Susreta sudjelovali su u radionicama na temu promocije volonterstva. Nakon uvodnog izlaganja, vezanog uz volonterski rad u Akciji, sudionici su raspravljali u 4 diskusijske radionice na teme: Lokalna međusektorska suradnja u razvoju volonterstva, Utjecaj provedbe akcije G/O prijatelji djece na razvoj volonterstva, Osobna motivacija za volontiranje i sudjelovanje u promicanju volonterstva i Formalni obrazovni sustav i razvoj volonterstva. U radionicama su izrađeni zaključci susreta, koji će poslužiti u daljnjim zagovaračkim naporima usmjerenima na promicanje volonterstva i odgoja za volontiranje.

Za djecu je organizirano predstavljanje pobjedničkih filmova s KIKI festival – Međunarodnog festivala dječjeg filma koji DND Zabok organizira za djecu naše Županije u suradnji s udrugom Gokul. Slijedile su kreativno zabavne radionice pod nazivima: Zdravo i fino, Klopotec, Maštaonica, Pošalji osmijeh i Riječ po riječ-priča u kojima su se djeca družila, naučila nešto novo i stjecala nova prijateljstva. Nakon radionica sva djeca su se našla na Trgu K.Š. Đalski i ovjekovječila ovaj Susret fotografiranjem uz tablu Grad Zabok – prijatelj djece i pano koji je posebno za ovaj Susret napravljen prema uratku naše volonterke i na kojem se nalaze svi Gradovi i općine koji nose prestižnu titulu Grad/općina prijatelj djece.

Na najbolji mogući način Grad Zabok i Društvo Naša djeca Zabok sa svojim suradnicima predstavilo je sva postignuća kojima se Grad Zabok može pohvaliti u okviru Akcije, a za samu organizaciju Susreta domaćini su od sudionika Susreta dobili pohvale vezane uz pripremljenost i organiziranost susreta. „Ovo je do sada najbolja organizacija naših Susreta i mislimo da ste postigli „vrhunac“. Čestitamo na svemu i uistinu s pravom nosite titulu „Zabok – grad prijatelj djece“ dobivenu prije 10 godina, komentirala je jedna od sudionica susreta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content