Novosti

Odabrati zanimanje ozbiljna je stvar

Već šestu godinu Obrtnička komora organizira prezentaciju obrtničkih i deficitarnih zanimanja. Na taj se način učenicima želi olakšati njihov izbor i da steknu dojam kako bi to moglo izgledati u budućem obrazovanju.

Pedagoginja škole Jadranka Krklec pozdravila je 19 okupljenih osnovnoškolaca i predstavila im školu koju polazi 850 učenika u 30 razrednih odjela.

– Imamo kvalitetan kadar, 35 godina tradicije u obrazovanju za ugostiteljska zanimanja. Učenicima pružamo razne mogućnosti, a oni postižu odlične rezultate na raznim natjecanjima. Odabrati zanimanje ozbiljna je stvar. Nemojte odabrati prvo zanimanje ako tako biraju vaši prijatelji, nemojte da roditelji utječu na vas, potražite stručnu pomoć. Ako ste motivirani bit ćete uspješniji učenici, kasnije i djelatnici – rekla je pedagoginja.

Učenici su zatim obišli školu i upoznali se s kuharskim kabinetom, točionikom, učionicama. Zanimanja im je predstavila prof. Branka Kralj, a na kraju su ih pozdravili i predsjednik OKKZŽ, Dragutin Ranogajec te prof. Milivoj Kralj, predsjednik Vijeća za strukovnu izobrazbu OKKZŽ.

Promocija uspjela

– Ovdje smo s učenicima da vide što ih čeka ako se odluče za ova zanimanja. Nikoga to ne obvezuje da se upiše. No, mi ćemo kao komora raspisati natječaj za stipendije. Na Zavodu za zapošljavanje se vidi da nam ‘fali’ konobara, ali pravih, učenih, ne priučenih. Možda jednog dana postanu i obrtnici i oplemene ponudu KZŽ, pa imaju zaposlenike i postanu mentori – rekao nam je Ranogajec.

Iako su konobari i kuhari deficitarna zanimanja, upisuje ih se tek 12, odnosno 16.

– Kvote određuje ministarstvo, ali zbog velikog interesa prošle godine je SŠ Zabok dobila dozvolu za još jedno razredno odjeljenje. Ako bude interesa, postoji mogućnost da tako bude i ove. Od kada smo počeli promovirati deficitarna zanimanja, broj zainteresiranih učenika je dosta porastao. Djeca to uspoređuju s radom u ‘selskoj birtiji’, ali mi želimo napraviti korak više, da rade u restoranima, hotelima i budu stručni. Turistička ponuda jača, ali bez stručnih kadrova neće biti uspjeha. Pozivamo gradove i općine da nam se priključe kod stipendiranja da oplemenimo sredstva Ministarstva gospodarstva. Imamo famu oko deficitarnih zanimanja, a naš cilj je da se učenici upisuju sa zadovoljstvom – rekao je predsjednik Obrtničke komore najavivši kako će u posjet školama voditi i bravare te stolare.

Gosti su o iskustvima mogli pitati i učenike drugih razreda koji su im poslužili domjenak.

– To je lijepo zanimanje. Može se zaraditi dosta novaca, ako se dobro uči. Stječemo lijepa iskustva dok radimo, a treba dobro savladati teoriju i praksu. Nadam se da će upisati to jer žele, a ne jer nisu mogli nešto drugo. To se na kraju i vidi – rekli su nam Tomislav Besednik, Draženka Božić i Natalija Belić.

Skip to content