Novosti

ODRŽANA RADIONICA ZDRAVOGA KUHANJA U PROJEKTU „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „UPOZNAJMO NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA II“

Novi ciklus radionica zdravog kuhanja za djecu u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem nastavljen je u subotu 15. listopada 2016. godine u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok. Ovom radionicom zdravoga kuhanja za djecu nastavljen je treći ciklus projekta „Zdravo i fino“, a koncept ovoga ciklusa radionica kuhanja jest upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta te je tema radionice zdravoga kuhanja bila „Hrana za najbolje zdravlje“.

Radionica zdravoga kuhanja za djecu okupila je standardnu, iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Danijela Sović, Vjekoslav Flegar, Matija Horvat, Anja Tomek, Vesna Vučičević na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Također nastavljena je vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

Upoznajmo najzdravije namirnice svijeta II – „Hrana za najbolje zdravlje“

Na početku radionice, prije samog kuhanja za djecu je održano kraće predavanje na temu „Hrana za najbolje zdravlje“ koje je predstavila voditeljica radionica kuhanja Snježana Krpes. Djeca su upoznata sa zanimljivim informacijama i istraživanjima o tome koliko je važno za njihovo zdravlje birati i jesti hranu, i to prvenstveno, onu koja raste iz tla, a ne prerađenu hranu koja izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, a koja je, nažalost, sve više prisutna u obiteljskom, školskom i svakodnevnom životu. Iako odabir zdravih i svježih namirnica je skuplji od industrijske i prerađene hrane, ali izbor zdrave hrane i zdravlje dugoročno osigurava manje životne troškove. Naime, razne bolesti uzrokovane lošim prehrambenim navikama kasnije donose velike troškove liječenja i skup zdravstveni sustav. Zato je važno znati da ulaganje u zdravlje je najbolja i vrijedna životna investicija. Također, djeci je na slikovit način objašnjena veza između zdrave hrane i njezinog pozitivnog utjecaja na probavu, mozak, raspoloženje i ponašanje. Probavni sustav jedan je od najvažnijih sustava u organizmu, a važno je to da upravo 70-80 % imunosnog sustava je smješteno u probavnom sustavu. Probavni sustav obavlja veliki i važan posao – uzima hranu, vodu i bakterije iz vanjskog svijeta i pretvara ih u hranjive tvari potrebne za rast, obnovu i održavanje ljudskog organizma. Odabir zdravih i hranjivih namirnica te žvakanje prilikom jedenja, itekako, mu olakšavaju taj važan posao. Na kraju predavanja, predstavljeno je podrijetlo, sastav i utjecaj novih dvadesetak najzdravijih namirnica svijeta, a koje su korištene i pripremljene u radionici kuhanja: borovnica, banana, kikiriki, bundevine sjemenke, kelj, batat, grah, cikla, dajkon (bijela rotkva), šipak (nar), kruška, limeta, avokado i kokos (kokosovo ulje). I ovaj put naglasak je stavljen na uravnotežen, različiti jelovnik i sezonske namirnice.

Za doručak i dobar početak dana je pripremljen napitak od borovnica, banana i celera te slatki kruh od kokosa s namazom od banane i kikirikija. U nastavku radionice djeca su imala prilike pripremati topla i hladna predjela, užine, namaze, salate te zdravi desert. Nezaobilazna juha, kao toplo predjelo, bila je od kelja i batata, zanimljive kombinacije, koja se, iznenađujuće, djeci jako svidjela. Djeca su bila oduševljena i zdravim čipsom od cikle te šarenom i ukusnom savijačom (štrudlom) sa seitanom i povrćem. Pripremljen je namaz od bundevinih sjemenki s krekerima sa sezamom i salata s crvenim radičem, dajkonom (bijelom rotkvom), ciklom, ovaj put, obogaćena voćnom kombinacijom svježeg dalmatinskog šipka i mandarinama. Uz slane kombinacije, za desert napravljeni su osvježavajući, lagani i lako probavljivi deserti puding od avokada i limete te kratko kuhane kruške prelivene umakom s kurkumom i poslužene uz listić mente. Fino – za prste polizati.

Projekt „Zdravo i fino“ nastavlja se vršnjačkom edukacijom u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog tijekom studenoga te se planira sljedeća radionica zdravoga kuhanja u prosincu 2016. Sve aktivnosti projekta „Zdravo i fino“ ne bi bilo moguće realizirati bez financijske podrške Krapinsko-zagorske županije i naših stalnih suradnika Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, Srednje škole Zabok, Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Škofine, Meditexa, Zagorskog vodovoda, a projekt je i u ovom ciklusu prepoznat od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta i stavljen na privremeni popis odabranih projekata na njihovom Natječaju za udruge te uskoro očekujemo potpisivanje ugovora – rekla je tajnica DND-a Zabok i voditeljica projekta Zdravo i fino.

Skip to content