Novosti

Učenici zabočke gimnazije u međunarodnom projektu „Study of air pollution on cities“

Proteklih mjeseci učenici zabočke gimnazije sudjelovali su zajedno sa učenicima iz Turske i Francuske u međunarodnom eTwinning projektu „Study of air pollution on cities“, o uzrocima i posljedicama zagađenju zraka u gradovima. U projektu su sudjelovali učenici 4b, 3b i 3pm i njihovi mentori Gordana Grah, Irena Futivić i Bojan Hržica.

U međunarodnim timovima učenici su ispitivali koncentracije štetnih čestica u zraku Pariza (FR), Eskisehira (TR) i Zaboka (HR), koje mjere stanice za detekciju koncentracija čestica u zraku i predstavljali rezultati pomoću „AQI-indeksa kvalitete zraka“. AQI (Air Quality Index) ili indeks kvalitete zraka nam govori koliko nam je čist ili zagađen zrak, te kako kvaliteta zraka može utjecati na naše zdravlje. Odnosi se na zdravstvene probleme osobe odmah ili nekoliko sati nakon što je ta osoba udisala zrak. Računa se za pet glavnih zagađivača: prizemni ozon, lebdeće čestice (PM), ugljikov monoksid (CO), sumporov dioksid (SO2) i dušikov dioksid (NO2). Rezultati su prikazani bojama i brojčanim vrijednostima od 0 do 500. Što je broj veći, zrak je više zagađen. Na primjer AQI od 50 predstavlja zrak dobre kvalitete sa malim potencijalom da negativno utiče na zdravlje stanovnika, dok vrijednost AQI od 300 predstavlja zrak štetan po zdravlje ljudi. Generalno, AQI vrijednosti ispod 100 su prihvatljive, a vrijednosti iznad 100 predstavljaju zrak koji je štetan za osjetljive skupine stanovništva.

Za ovo istraživanje, grad Zabok omogućio je pristup podatcima sa mjerne stanice smještene u centru Zaboka. Sustav prikuplja i analizira parametre poput kemijskih čestica, temperature, vlage i tlaka te pomoću njih izračunava indeks kvalitete zraka (AQI). Mjerenja pokazuju da je AQI-indeks zraka u Zaboku relativno nizak što znači odličnu kvalitetu i čist zrak. Dok s druge strane, Pariz i Eskisehir imaju izrazito visoke koncentracije štetnih čestica, što smanjuje kvalitetu života stanovnika tih gradova. Rezultati istraživanja predstavljeni su video prezentacijom:

LINK: https://youtu.be/W3olXeksCdU

Više o projektu na stranicama škole: http://www.gimagm.hr/projekti/study-of-air-pollution-on-cities/?preview=true

Nadamo se da je ovim projektom došlo do podizanja svijesti mladih ljudi koliko zapravo zrak koji udišemo utječe na naše zdravlje i kako je izrazito bitno održati ga kvalitetnim.

Skip to content