Novosti

ANEKS ZA SPORTSKU DVORANU

Na prošlotjednoj sjednici zabočkog gradskog vijeća centralna tema bilo je potpisivanje aneksa ugovora s izvođačem radova na dugoočekivanoj sportskoj dvorani

Hanžek: Putem terminskog plan pratiti će se radovi da se izbjegne kašnjenje

Takav plan osigurava kontrolu, ali i to da ukoliko se u mjesec do dva radovi neće odvijati prema njemu, možemo raskinemo ugovor, naplatiti penale za kašnjenje i bankovne garancije, dodao je gradonačelnik

Iako se dnevni red sjednice Gradskog vijeća Grada Zaboka, održane proteklog tjedna, sadržavao dvadesetak točaka, sve su usvojene bez mnogo rasprave. Ravnatelji institucija kojima je osnivač Grad, Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica, Dječji vrtić Zipkica i Dobrovoljno vatrogasno društvo, predstavili su izvješća o radu za proteklu godinu koja su jednoglasno prihvaćena, a najvažnija točka dnevnog reda bila je svakako ona o potpisivanju ankesa ugovora s izvođačem radova na sportskoj dvorani.

Htjeli zamijeniti materijale, no nije im dopušteno

Potreba za potpisivanjem aneksa javila se iz razloga što je izvođač počeo znatno kasniti s radovima, što će se nastojati promijeniti upravo novopotpisanim dokumentom. – DIV iz Samobora bio je najpovoljniji i zadovoljio je sve uvjete na natječaju za izgradnju dvorane. Prošle godine radovi su se usporili. Kasnilo se zbog lošeg vremena, ali i zbog neodovoljno dobre organizacije na gradilištu. Bilo je problema s logistikom, tempom i dinamikom pa je postalo jasno da radovi neće biti izvršeni u roku – rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek dodajući da je izvođač htio određene materijale u izgradnju zamijeniti s jeftinijim i drugačijim, no to im se nije dopustilo. – Radi se o dvorani koja mora biti funkcionalna minimalno 50 godina, a ugrašeni materijali moraju biti kvalitetni i dostupni da se lako zamijene u slučaju možebitnog oštećenja kroz godine korištenja. Mi s izvođačem imamo ugovor na principu ‘ključ u ruke’ koji znači da dvorana, osim što mora biti izgrađena, mora biti opremljena sportskim i drugim rekvizitima – objasnio je Hanžek.

Raskid ugovora još bi više usporio radove

Nakon što su obavljeni razgovori sa strukom, ali i pravnicima, zaključeno je da je najbolje sa izvođačem radova potpisati aneks ugovora uz kojeg bi se priložio terminski plan putem kojeg bi se mogla pratiti dinamika radova, odnosno, laički rečeno, što i kad mora biti dovršeno. – Terminski plan osigurava kontrolu, ali i to da ukoliko se u mjesec do dva radovi neće odvijati prema terminskom planu, možemo raskinemo ugovor, naplatiti penale za kašnjenje i bankovne garancije – dodao je gradonačelnik. Objasnio je da je ideja ankesa u ovom trenutku bolja od raskidanja ugovora s trenutnim izvođačem radova jer bi to značilo raspisivanje novog natječaja, ali i prolaženje kroz dugotrajni žalbeni postupak što bi dodatno oduljilo gradnju. Oporbeni vijećnik HDZ – a, Petar Vrančić dodao je da bi se možda trebala provjeriti i financijska situacija tvrtke koja izvodi radove, što je gradonačelnik Hanžek okarakterizirao kao konstruktivan prijedlog koji će se provesti u djelo.

Gradonačelnik je objasnio da je ideja ankesa u ovom trenutku bolja od raskidanja ugovora s trenutnim izvođačem radova jer bi to značilo raspisivanje novog natječaja, ali i prolaženje kroz dugotrajni žalbeni postupak što bi dodatno oduljilo gradnju.
Izvor: Zagorski list

Skip to content