Novosti

ANKETA: Mislite li da će nam u EU biti bolje?

Još nas svega par dana dijeli od ulaska Hrvatske u europsku obitelj. U anketi koju smo proveli na ulicama Zaboka, pokušali smo doznati što Zagorci misle o Uniji te hoće li nam biti bolje ili lošije

Nakon ulaska u EU, moći ćemo u svih 27 zemalja članica samo uz osobnu iskaznicu, a najavljuju se i pojeftinjenja hrane.

Za nešto manje od tjedan dana, 1. srpnja, Hrvatska postaje 28. punopravna članica EU. I dok nas političari uvjeravaju da će nam biti bolje, mišljenja građana još su uvijek podijeljena. Nitko nije sasvim siguran što ulazak u EU donosi, što se mijenja, a što ostaje isto. Najave da ćemo ostati bez kolinja, bez mogućnosti da proizvodimo neke domaće delicije, dosad su se pokazale neutemeljenima, no promjene će se ipak dogoditi. U sve članice Europske unije Hrvati će ulaziti samo s osobnom iskaznici, a naša će se valuta zamijeniti eurom. No na to ćemo ipak morati pričekati još koju godinu. Ono na što nećemo morati čekati, prema najavama iz medija, jest pojeftinjenje hrane, usluga telefoniranja, ali i režija. Mladima je posebno privlačna mogućnost odlaska u zemlje EU i pronalaženje posla. To je potvrdila i naša anketa provedena u Zaboku. Dok stariji o Europskoj uniji razmišljaju poprilično pesimistično, mladi se nadaju da će se dogoditi pozitivne promjene. Prvenstveno, nadaju se da će se smanjiti nezaposlenost što je rak-rana hrvatskog društva.

ANKETA: Mislite li da će nam u EU biti bolje?

Stjepan Šamec, Zabok

Ne mislim da nam bude bolje. Prevelika je to gluma, s toga ne bu niš.

Marija Cota, Zabok

Mislim da će nam biti jednako, barem u početku. A onda kroz godine, možda i bude bolje. Nadam se da će biti više posla jer to je najvažnije.

Stjepan Črnjević, Zabok

Meni bude jednak. Sigurno mi se niš ne bude promijenilo. Ak si sam ne pomognem, nemre mi ni Europska unija pomoći.

Ivan Burić, Donja Šemnica

Ne znam e nam bu bolje, to bumo tek videli. Ali pune Slovence veli da je lošije nek kaj im je bile, pa nisam baš optimističan.
Izvor: Zagorski list

Skip to content