Novosti

Ansambl Zabok gostovao u Rumunjskoj

Članovi Ansambla Zabok upravo su se vratili sa petodnevnog gostovanja u Campia Turzii u Rumunjskoj.

Mladi zabočki folkloraši, sudjelovali su na Međunarodnom festivalu folklora pod okriljem Europske asocijacije folklornih festivala. Osim što su bili jedini hrvatski predstavnici, važno je istaknuti da su nastupili u programu s još dva rumunjska profesionalna folklorna ansambla što je predstavljalo posebni izazov. Iako je rumunjski folklor vrlo atraktivan i odlikuje se virtuoznošću plesnih koraka, Ansambl Zabok nametnuo se maestralnim izvedbama vrhunskih koreografija sa svojeg repertoara. Program koji je izveden na festivalu, predstavljao je presjek folklorne građe cijele Hrvatske i njime su predstavljena sva bogatstva i raznolikost hrvatske folklorne baštine.

Rumunji iz ovog manjeg gradića u pokrajini Cluj ; područje Transilvanije; su bili odlični domaćini, a uvjeti boravka I sudjelovanja na festivalu nadišli su okvire folklornog amaterizma. Na svečanosti prilikom zatvaranja Festivala ugostio ih je i pozdravio gradonačelnik grada domaćina, predao zahvalnicu za sudjelovanje te proslijedio po predsjedniku Ansambla “ključeve grada” gradonačelniku grada Zaboka otvorivši tako suradnju i ubuduće.

Obzirom da je Ansambl tijekom godine ostvario preko dvadeset nastupa, od kojih četiri u Zaboku, deset na području Županije, šest izvan Županije I dva inozemna gostovanja ovaj program ne bi bilo moguće realizirati bez podrške Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka i njihovih čelnika.

Koliko su članovi Ansambla aktivni govore činjenice da imaju samo kratku ljetnu stanku, te će se ubrzo pripremati za predstavljanje u Rijeci krajem kolovoza i u Zagrebu , te Kumrovcu krajem listopada.

Osim toga, s prvim danima rujna, Ansambl Zabok otvara vrata novim članovima u svim uzrastima, od djece do veterana.

Lijepo i ponosno je bilo u ulozi ” zabočkog folkloraša” u Rumunjskoj ! ! Ansambl već sada planira turneje za slijedeću godinu.

Skip to content