Novosti

Ansambl Zabok prvi u RH dobio Certifikat vrsnoće

U nedjelju, 25. ožujka 2018. godine u OŠ K. Š. Gjalski Ansambl „Zabok“ je u okviru projekta „3Z“ održao trodijelni program temeljen na zagorskoj tradiciji pod nazivom „Zagorska zljevka u Zaboku“.

Posjetitelji su imali priliku dolaskom u prostor Osnovne škole K.Š. Gjalskog degustirati različite inačice zagorske zlijevke koje su pripremile članice Ansambla, njihove prijateljice, kao i sugrađanke grada Zaboka. U drugom dijelu programa, Veterani Ansambla „Zabok“ predstavili su zagorske običaje u formi izvornog folklora, a njihove izvedbe pratio je selektor Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, Goran Knežević, sa svrhom dodjeljivanja Certifikata vrsnoće za izvođenje hrvatske narodne umjetnosti. Treći dio programa izvela je tzv. „ prva postava“ Ansambla u formi koreografiranog folklora s iznimnom posebnosti, jer je cijeli repertoar sastavljen isključivo od pjesama i plesova Hrvatskog zagorja. Time je Ansambl „Zabok“ jedinstven u cijeloj Hrvatskoj jer izvodi cjelovečernji koncert koreografiranog folklora svojega kraja. Nakon izvedenog programa Goran Knežević, selektor HDFKIV uručio je Certifikat vrsnoće predsjedniku Krešimiru Završkom i umjetničkoj voditeljici Senki Jurina, čime je Ansambl „Zabok“ postao prvi ansambl u Republici Hrvatskoj sa Certifikatom vrsnoće kada je u pitanju izvorni folklor. Okupljene je u ime župana Krapinsko – zagorske županije Željka Kolara pozdravila njegova izaslanica, vijećnica u Županijskoj skupštini Sandra Turković.

Čestitke povodom dobivanja Certifikata vrsnoće uputio je članovima Ansambla Zabok župan KZŽ Željko Kolar: „Primite najiskrenije čestitke povodom dobivanja Certifikata vrsnoće, koji je samo dodatno potvrdio iznimnu kvalitetu koju posjedujete. Također bismo vam željeli zahvaliti na iznimnom doprinosu kojeg dajete u očuvanju naše bogate zagorske kulture i tradicije, na brojnim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebice na svim važnijim manifestacijama koje organizira Krapinsko – zagorska županija. Još jednom, primite iskrene čestitke!

Izvor:www.kzz

Skip to content