Novosti

APOSS d.o.o. – prezentacija nuklearne tehnologije 8. 4. u Gimnaziji A.G. Matoša

Mr. sc. Ivica Bašić, savjetnik za razvoj nuklearne energije,član Hrvatskog nuklearnog društva, direktor društva APOSS, Repovec, Zabok, koji se bavi pouzdanostima i sigurnostima sustava u održat će predavanje 8. 4. učenicima četvrtih razreda gimnazije AGM u Zaboku za vrijeme 2 školskog sata u 08:25.

NUKLEARNA ENERGIJA je nisko ugljična alternativa fosilnim gorivima za proizvodnju električne energije jer ne isporučuje ugljikov dioksid i metan u okoliš. Druga važna prednost je bitno veći faktor raspoloživosti i predviđanja u odnosu na alternativne izvore energije. Karakterizira ju niža cijena proizvedene električne energije zbog niske cijene goriva i malog udjela koji ima značajnu količinu proizvodnje. Dostupnost goriva nije podložna većim ne bržim promjenama. Nuklearna energija je doprinijela energetskoj neovisnosti i sigurnosti snabdijevanja električnom energijom.

APOSS-ANALIZE POUZDANOSTI I SIGURNOSTI SUSTAVA d.o.o., Repovec 23/B, Zabok

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojoj stranici http://www.obzor2020.hr/ objavilo je izvještaj Hrvatske uspješnice (http://www.obzor2020.hr/pdf/horiz_pdfs/katalog-2020.pdf) u kojem je i zabočka mikro tvrtka APOSS kao ravnopravni član konzorcija istaknutih istraživačkih instituta u EU, jedina iz KZŽ, kao sudionik EUROATOMovog projekta New Approach to Reactor Safety ImprovementS (NARSIS). Više o projektu koji traje od 2018. do 2020. možete naći na: http://www.narsis.eu/.

To nije jedini istraživački poduhvat APOSS-a, od 2017. su surađivali sa IRB Zagreb – INETEC na preliminarnom dizajnu DONES postrojenja (https://www.inetec.hr/ru/news/dones-project). Na žalost njihov task sa izradom dekomisijskog plana je zaključen sa 2018. DONES će biti sagrađen 2020. i u pogonu 25-30 godina što će značiti da će njihove procedure za dekomisiju daleko nadživjeti.

Kao konzultanti IAEA sudjelovali su na više od 100 misija u skoro svim zemljama koje imaju mirnodopske nuklearne elektrane.

Nadamo se brojnim predavanjima za učenike i student.

O PREDAVAČU

MR.SC. IVICA BAŠIĆ (1965) ima 25 godišnje iskustvo u nuklearnoj industriji od toga 15 godina u Nuklearnoj Elektrani Krško (NEK) na području determinističkih i vjerojatnosnih sigurnosnih analiza. Sudjelovao je u NEKu kao glavni inženjer odjela za determinističke analize u projektima zamjene parogeneratora i povećanja snage reaktora, izradi vjerojatnosnih analiza (PSA Level 1 and 2), razvoju procedura za upravljanje u primjeru teških nesreća (Severe Accident Management Guideline), nezavisnom pregledu cijelog niza projektnih promjena na sistemima NEK i slično. Magistrirao je na FERu Zagreb 1996 na temi iz područja analiza teških nesreća za početni događaj gubitka potpunog električnog napajanja (SBO – station blackout) NEKa. Od 2005 je konzultant s partnerom dr.sc. Ivanom Vrbanićem u APOSS d.o.o., Zabok. APOSS je ovlaštena organizacija Uprave Republike Slovenije za Nuklearnu Sigurnost (URSJV), te Državnog Zavoda za Radiološku i Nuklearnu Sigurnost (DZNRS) Republike Hrvatske. Kao ekspert i predavač međunarodne atomske agencije (IAEA) sudjelovao je u više od 40 međunarodnih misija, između ostalog i ANSN regionalnom sastanku u Tokiju svibnja 2015 na temu teških nesreća kada je posjetio nuklearnu elektranu Fukushima Daichi oštećenu događajem iz 2011. Autor je preko 70 članaka sa temama vezanim uz determinističke i vjerojatnosne analize nuklearne sigurnosti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content