Novosti

Bez promila – projekt prevencije

Završava još jedna godina provedbe projekta „Bez promila“. Raznovrsne projektne aktivnosti bile su usmjerene na smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača/ica.

U posljednjoj godini bile su uključene sve srednje škole s područja Krapinsko-zagorske županije. Preko 900 učenika/ca iz 9 srednjih škola uključilo se u provedbu već poznatih predavanja i akcija „Bez promila“ sa simulacijom s tzv. „pijanim naočalama“. Ovim naočalama simulira se iskrivljena percepcija vida, odnosno slika kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju. Kroz sudjelovanje u aktivnosti učenici/e stječu uvid kako alkohol vidno smanjuje njihove sposobnosti. Aktivnostima se radi na podizanju svijesti mladih o važnosti odgovornog ponašanja u prometu, kako alkohol smanjuje njihove sposobnosti te kakve posljedice mogu nastati zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Na istu temu održane su i edukacije u autoškolama za buduće vozače/ice.

Zajedničkim snagama su udruga Regenerator, udruga Mraz i Mreža udruga Zagor organizirale koncert u Zagorskom centru urbane kulture Regenerator u Zaboku. Koncertom se promoviralo odgovorno ponašanje mladih tijekom izlazaka i vožnje bez utjecaja alkohola. Tijekom mjeseca borbe protiv ovisnosti, 13. prosinca 2018. u prostoru Centra za mlade Krapinsko-zagorske županije održana je tradicionalna konferencija pod nazivom „Mladi, alkohol i vožnja“, kako bi se ukazalo na važnost odgovornog ponašanja u prometu svih sudionika/ca, osobito mladih vozača/ica. Na konferenciji su prezentirani rezultati anketnog ispitivanja provedenog među učenicima/cama u svih 9 srednjih škola po pitanju navika i stavova (ne)konzumacije alkohola prilikom izlazaka i upravljanja vozilom. Pozitivno je što rezultati pokazuju kako se većina mladih odgovorno ponaša prilikom izlaska i konzumacije alkohola. Isto tako, većina ispitanih koji posjeduju vozačku dozvolu se odgovorno ponaša u prometu, što nam govori kako preventivne mjere (koje provode razne udruge i institucije baš kao i Zagor) imaju učinak, no još uvijek postoji mali postotak mladih koji nisu svjesni posljedica te upravo radi njih je potreban daljnji nastavak preventivnih mjera i preventivnih projekata.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok izradila je promotivni video „Bez promila“ koji prikazuje posljedice koje mogu nastati uslijed vožnje pod utjecajem alkohola, a usmjeren je na podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača/ica. Video uradak dostupan je na službenoj stranici i Youtube kanalu Mreže udruga Zagor. Provođenjem intervjua s mladim osobama i njihovim obiteljima, koje su sudjelovale u prometnim nesrećama zbog vožnje pod utjecajem alkohola, prikazali su se stvarni događaji i posljedice (provedeno u suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice).

Posljednjom aktivnošću završava još jedna godina provedbe projekta a od svibnja kreću nove aktivnosti i rad s mladima u području prevencije vožnje u alkoholiziranom stanju.

Projekt provodi Mreža udruga Zagor zajedno s partnerima Policijskom upravom Krapinsko-zagorskom, udrugom Regenerator i Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt je sufinanciran kroz provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Pripremila:Ana Đurkan

Skip to content