Novosti

Blagdan sv. Antuna Padovanskog – Budimo nositelji radosti, mira i ljubavi za druge

Grad Zabok na blagdan sv. Jelene Križarice i Dan grada nije bio u mogućnosti organizirati tradicionalnu proslavu i čašćenje vjernika poslije misnog slavlja ispred crkve sv. Jelene zbog mjera zabrane okupljanja radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Tradicija se ne zaboravlja, samo se čekalo ukidanje mjera, a blagdan sv. Antuna Padovanskog je najbolja prilika počastiti svoje građane. Poznato je da Zabočanke i Zabočani, ali i gosti u velikom broju dolaze na proštenje u kapelu sv. Antuna Padovanskog u sklopu kojeg se danas uz misno slavlje po jedanaesti puta održao blagoslov djece, cvijeća i bicikala, prijevoznog sredstva koji ne zagađuje okoliš te koji čuva naše zdravlje.

Grad Zabok posebno vodi brigu o zaštiti okoliša i zdravom životu svojih građana pa su brojni projektu usmjereni na ostvarivanje tih ciljeva – u planu je uređenje Sportsko – rekreativnog centra Zaseka, izgradnja hodačkih staza, razvoj cikloturizma s naglaskom na biciklističku rutu Zabok – Oroslavje. Zabok je poznat po sportašicama i sportašima i rekreativcima pa je razumljivo da se spomenuti projekti podržavaju i očekuje njihova realizacija.

Misno slavlje predslavio je zabočki župnik Marijan Culjak uz patera Josipa Sremića koji je okupljenim vjernicima u velikom broju sa svih strana uputio prigodne riječi homilije.

Pater Sremić u homiliji je poručio okupljenima, osobito obiteljima, neka budu „kućna Crkva” zagledana u dobro i da pobožan život sv. Antuna koji neka bude uzor svakomu na putu naviještanja dobra i radosne vijesti.

Za blagdan sv Antuna kod kapele oduvijek se častilo i družilo. Kako je kapela okružena vinogradima domaćini su iz klijeti donosili vino, a vrijedne domaćice friške kolače.

Danas časti Grad Zabok, na inicijativu Gradonačelnika Ivana Hanžeka i zamjenice Valentine Đurek, time se pridružuju poruci koju nam nosi Sveti Antun – u užurbanom vremenu u kojem živimo, nađimo vremena za druge, pružimo drugima osmjeh, toplu riječ, stisak ruke, strpljivost i ljubav.

Organizaciji domjenka, po starom dobrom običaju priključili su se mještani, članice Udruge sv. Marta, Sportska udruga Grabrovčani i zabočka Župa.

Okupljeni vjernici, djeca, gosti nastavili su u tom vedrom i prijateljskom raspoloženju družiti se uz domjenak.

Proštenje je uveličao svojom glazbom Puhački orkestar Zabok, a i lijepo vrijeme je poslužilo iako su najavljivali kišu.

Budimo nositelji radosti, mira i ljubavi za druge !

GRAD ZABOK

Skip to content