Novosti

Branitelji iz Zaboka u posjeti Vukovaru i Jarmini

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Zabok je uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka u subotu, 2. rujna 2017. godine, u spomen na žrtvu grada heroja Vukovara za svoje članove organizirala posjet Vukovaru i braniteljskoj udruzi u općini Jarmina.

S njima je bila i majka poginulog hrvatskog branitelja Matejaš Josipa. Prvo je posjećeno spomen obilježje Ovčara gdje su vijenac položile dvije najmlađe članice – pripadnice Mažoretkinja iz Dubrovča, dok su ostali članovi položili lampaše sa obilježjima braniteljske udruge. Predsjednik Ogranka Zabok Josip Horvatin je kod spomen obilježja članovima udruge i ostalim prisutnima evocirao događaj u noći s 20. na 21, studenoga 1991. godine, kada je tijekom okupacije Vukovara ubijeno između 255. i 264. civila i vojnika – uglavnom ranjenika iz Vukovarske bolnice.

Na spomen obilježju kod centralnog križa Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijenac su položili majka poginulog hrvatskog branitelja Matejaš Josipa i hrvatski branitelj iz Vukovara Bingula Edo, kojemu na Trpinjskoj cesti poginula dva brata. Lampione su u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile poginule u Vukovaru i ovdje zapalili svi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji. Polaznicima puta se na posebno emotivan način obratio i Edo Bingula. Posjećeno je i Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica 1991. te Središnji križ na ušću Vuke u Dunav gdje su ispred spomen obilježja također upaljeni lampioni.

Programom puta dogovorena je i posjeta braniteljskoj udruzi UDVDR Ogranak Jarmina. U centru Jarmine su branitelje iz Zaboka dočekali i pozdravili predsjednik općinskog vijeća Jarmina Dragutin Culi, predsjednik UDVDR Ogranak Jarmina Zoran Šušković i hrvatski branitelji članovi udruge. Uz spomen obilježje na poginule hrvatske branitelje općine Jarmina vijenac su položile Leona Horvatin i Lea Ramić, dok su svi ostali zapalili lampione. U Jarmini je upriličen i prijem u Zavičajnom klubu zagoraca „Kaj“ Jarmina gdje je domaćin bio predsjednik kluba Đuro Franjčić.

Kod spomen obilježja pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije PU Varaždinske na ulazu u Jarminu također su položeni vijenac i zapaljeni lampioni. Predsjednik općinskog vijeća i hrvatski branitelj Dragutin Culi je sve prisutne upoznao s obranom Jarmine u Domovinskom ratu i trenucima u kojima su poginuli pripadnici policije iz Varaždina koji su bili na ispomoći u obrani. U Jarmini je održano i zajedničko druženje sa sportskim natjecanjima. Na kraju druženja najuspješnijima su dodijeljeni pehari i medalje, a razmijenjeni su i prigodni pokloni u spomen na trenutke ovih druženja

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Zabok uz pomoć županije Krapinsko-zagorske i grada Zaboka osigurala je i na kraju druženja donirala 5 računala članovima UDVDR Ogranak Jarmina. Računala su uručena hrvatskim braniteljima najaktivnijim članovima UDVDR Ogranak Jarmina Siniši Podhraškom, Horvat Mladenu, Draganić Ivici, Sedlar Stjepanu i Šušković Zoranu.

Izvor:www.kzz.hr

Skip to content