Novosti

Branitelji zadovoljni: U Zaboku ustrojena Veteranska bolnica

Opća bolnica Zabok od danas je Veteranska bolnica. Zaključeno je to na Okruglom stolu na kojem je bio i ministar zdravstva Siniša Varga, kojim je finalizirana inicijativa s javne rasprave u travnju koju su inicirale braniteljske udruge Krapinsko-zagorske županije, HVIDRA-e Grada Zagreba i predsjednika Zajednice udruga mr. Mirka Ljubičića te sanacijskog upravitelja Opće bolnice Zabok Ivana Švajgera.

Od danas Opća bolnica Zabok počinje raditi za braniteljsku populaciju prema njihovim specifičnom potrebama. Branitelji se samo trebaju naručiti putem sustava za naručivanje ili direktno u ravnateljstvu i mogu ostvariti svoja prava kao osiguranici HZZO-a, uz dodatni program koji im je plaćen kroz sustav Zakona o braniteljima. Dogovorili smo i da će formirana radna skupina u roku od dva mjeseca napraviti pravne poslove za osnivanje zdravstvene ustanove – najvjerojatnije specijalne bolnice koja će se zvati Veteranska bolnica Zabok, a koja će biti specifično ustrojena za posebne potrebe braniteljske populacije. Bit će namijenjena svim braniteljima, prije svega se to odnosi na HRVI, ali i sve koji imaju braniteljski status i ostvaruju prava prema Zakonu o braniteljima – kazao je nakon Okruglog stola ministar Varga.

Na temelju popisa radit će se specifični programi

Objasnio je da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio studiju o posebnim bolestima od kojih obolijeva braniteljska populacija i na osnovi tog popisa radit će se specifični programi. Jedna od stvari koja je primijećena kao veliki problem jest nedostatak u znanju i vještinama, odnosno nepostojanje centra gdje se mogu rješavati problemi decubitusa od čega veterani, ratni vojni invalidi, stopostotni i nepokretni često obolijevaju. Ministar Varga kaže da je stoga sa švedskom ambasadom dogovorena izrada programa posebne edukacije. Isprva će se upotrebljavati cijela bolnica, a onda će se braniteljskoj populaciji osloboditi jedan cijeli kat. Liječenje branitelja i dalje će se plaćati preko HZZO-a, a posebni dio programa braniteljske populacije, rekao je ministar Varga, plaćat će Ministarstvo branitelja. Ministar Varga nije želio komentirati napise u medijima na pitanje je li ovo prvi korak u izmjeni Zakona o zloporabi droga. Kazao je da iz njegova ministarstva takav prijedlog ne dolazi dok je liječniku koji je držao u bolnici svog oca godinu dana poslao zdravstvenu inspekciju.

“Ovo je idealno mjesto”

– Opća bolnica Zabok svojom veličinom i kapacitetima prerasla je potrebe Krapinsko-zagorske županije pa je logično da se otvori i javnosti, a najbolje je da to bude braniteljska populacija, da se bolnica da na raspolaganje i u službu ljudima koji su to zaslužili i kojima smo to dužni dati zbog njihovih zasluga u ratu i za domovinu. S obzirom na sve kapacitete i organizaciju, ovo je idealno mjesto. Stalno ćemo se prilagođavati potrebama branitelja jer je prije najveći problem branitelja bio PTSP i on je bio u fokusu, no sada ta populacija stari, pa dolazi i do drugih bolesti – kazao je sanacijski upravitelj Opće bolnice Zabok dr. Ivan Švajger.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida, izrazio je zadovoljstvo današnjim skupom i zaključkom. No, iako je jedan od zahtjeva prosvjeda bolja zdravstvena usluga, ovo ne drži razlogom prestanka prosvjeda. – Kada bi svi imali razumijevanja kao što je to bilo danas na ovom sastanku, sigurno je da bi postigli rješenje već možda sutra – kazao je Glogoški koji je, vezano uz prosvjede, ministru Vargi rekao da očekuje da će u Ameriku – kako bi tamo upoznao veteransku bolnicu, a što bi se prenijelo na veteransku bolnicu u Zaboku – putovati s novim ministrom.

Izvor:www.vecernji.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content