Novosti

BRZA CESTA ZA TRI GODINE U ZLATAR BISTRICI?

Zemlja se otkupljuje za 40 kuna po m2

U razgovoru s mještanima Vučaka, doznali smo kako ih je većina zadovoljna, a neki su se i bunili, uglavnom oko otkupne cijene, jer se vlasnicima nudio otkup po 35 kuna, što nisu prihvatili jer se samo sto metara niže zemlja otkupljivala po 40 kuna, pa su istu cijenu uspjeli i oni postići

HRVATSKO ZAGORJE

Na obilježavanju Dana grada Zlatara u travnju, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako je za izgradnju brze ceste Mokrice (Zabok) Marija Bistrica – Popovec otkupljeno oko 80 posto zemljišta do Bedekovčine te da je realno za očekivati da će cesta do Zlatar Bistrice doći za oko tri godine. U Hrvatskim cestama točan rok za kompletan završetak brze ceste nisu mogli najaviti, ali su zato naglasili kako kako bi dionica Andraševec – Mokrice trebala biti gotova u listopadu 2015. godine. Sada se izvode zahtjevni radovi na vijaduktu Andraševec sa spojem na Bračak. Koliko smo uspjeli doznati, u promet će se postepeno puštati one dionice koje imaju svoju funcionalnu cjelinu. Brza cesta prolazit će kroz naselja Mokrice, Andraševec, Vučak, Dubovec, Selnica, Tugonica, Zlatar Bistrica, Sušebreg, Jertovec, Konjščina, Husinec, Maretići pa do Brezničkog Huma.

Zemlja se otkupljuje za 40 kuna po m2

Otkup zemljišta za brzu cestu izvršen je do Dubovca, tako da su vlasnici zemljišta na trasi kroz Vučak svoje imovinsko – pravne odnose s Hrvatskim cestama već riješili potpisavši ugovore još prošle godine. Nekima je iznos već uplaćen, a neki još čekaju isplatu, a svoj su metar kvadratni prodali po 40 kuna. U razgovoru s mještanima Vučaka, doznali smo kako ih je većina zadovoljna, a neki su se i bunili, uglavnom oko otkupne cijene, jer se vlasnicima nudio otkup po 35 kuna, što nisu prihvatili jer se samo sto metara niže zemlja otkupljivala po 40 kuna, pa su istu cijenu uspjeli i oni postići.– Pola smo prodali na ovom dijelu, a pola nam je zemljišta ostalo. Ako bude trebalo prodati za daljnju trasu brze ceste dobro, a ako ne, nema veze, meni nebude smetalo – rekao nam je jedan od mještana koji je prodao oko 1800 metara kvadratnih svoje livade. Ono što mnogima na tom području nije jasno jest sama izvedba projekta brze ceste koja siječe oranice. – Cesta ide točno po sredini naših oranica, tako da nam bude ostal jedan komad zemlje s jedne, drugi s druge strane. A mogli su se povući 30 do 40 metara do kanala – rekao je još jedan vlasnik koji je prodao dio svoje oranice u Vučaku, napomenuvši kako mu nije jasno zbog čega se projektiralo na taj način da se presijecaju površine.

Dubovčani još nisu dobili konkretne ponude

U Dubovcu koji je sljedeći na redu za otkup održan je sastanak vlasnika zemljišta s projektantima brze ceste koji su napravili izmjere kroz parcele i predstavili vlasnicima koliko će im se površinski otkupiti zemljišta, no do konkretnih ponuda oko cijena i ugovora još nije došlo. Doznajemo kako je na sastanku rečeno da se ove godine fizički s radovima ne može doći do Dubovca jer se radi smanjenim intenzitetom zbog raspoloživih financijskih sredstava te da će se ponovni sastanak vjerojatno održati u lipnju kako bi se ugovori o otkupu zemljišta potpisali do kraja ove godine i na proljeće bili riješeni imovinsko – pravni odnosi da bi se moglo nastaviti s radovima i u tom dijelu. Mještani Dubovca vjeruju kako će otkupna cijena biti ista kao i na trasama prije, odnosno 40 kuna po metru kvadratnom, no sve će detalje doznati na sljedećem sastanku.

U Dubovcu koji je sljedeći na redu za otkup održan je sastanak vlasnika zemljišta s projektantima brze ceste koji su napravili izmjere kroz parcele i predstavili vlasnicima koliko će im se površinski otkupiti zemljišta, no do konkretnih ponuda oko cijena i ugovora još nije došlo

U Hrvatskim cestama točan rok za kompletan završetak brze ceste nisu mogli najaviti, ali su zato naglasili kako kako bi dionica Andraševec – Mokrice trebala biti gotova u listopadu 2015. godine.
Izvor: Zagorski list

Skip to content