Novosti

Budući vatrogasni časnici na školovanju


U Zaboku je 15. siječnja održano prvo predavanje za polaznike časničkog tečaja s područja VZKZŽ.

Organizator ovog obrazovanja za potrebe županije je VZKZŽ o čemu je nazočnima govorio županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić. Informacije o ostalim potrebama dao je Rajko Jutriša tajnik VZKZŽ, dok je o zadacimai ustroju vatrogastva govorio Marijan Čuček, predsjednik odbora za obrazovanje.

Da bi već na ovom prvom susretu iskoristili nazočnost polaznika i predavača, prvo predavanje za nazočna 42 polaznika održao je dr. Ivica Balagović koji u VZŽZ obnaša i funkciju zamjenik predsjednika.

Među prisutnim polaznicima više od 60% imaju višu ili visoku stručnu naobrazbu u starosnoj dobi od 25 do 65 godina, što govori da vatrogastvo na našem području uživa veliko zanimanje i da su naši stanovnici spremni željni osposobiti se i za ovo nadasve humano zanimanje.

Predavanja će se održavati 3 puta tjedno u Krapini i Zaboku pa se očekuje da bi tečaj od 100 nastavih sati praktične i teoretske nastave mogao biti završen oko 10 . ožujka.

Vatrogasni časnici su stručno osposobljeni za organizaciju i ustroj protupožarne zaštite u svojim sredinama.Zakonodavac je propisao da za obnašanje funkcije zapovjednika DVD moraju biti časnici, časnici prve klase ili viši vatrogasci časnici.

Da bi ostvarili pravo na pristup ovom tečaju svi kandidati prošli su kroz pripreme na kojima su dokazali solidno znanje i poznavanjeprotupožarne zaštite.

Izvor: Zagorski list

Skip to content