Novosti

Čak 37 studenata medicine došlo čuti koje mogućnosti Županija nudi za ostanak u Zagorju

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar održao je 10. rujna u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana sastanak sa studenticama i studentima medicine.

Sastanak se održao u cilju kako bi studentice i studenti dobili informacije o planovima vezano uz nastavak obrazovanja i zapošljavanja te o tome što Krapinsko – zagorska županija i zdravstvene ustanove kojima je osnivač mogu učiniti da bi stvorili što bolje radne i životne uvjete mladim liječnicima i liječnicama.

– Svugdje u svijetu tako i na području Hrvatske i Krapinsko – zagorske županije nedostaje liječnika, ali ipak manje nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Trenutno nedostaje određenih specijalizacija. Kao što znate, mi imamo preko 40 liječnika na specijalizaciji i to iz svih zdravstvenih ustanova s područja KZŽ. No, s obzirom na snagu zdravstva u našoj županiji, Opću bolnicu, dvije Specijalne bolnice, Zavod za javno zdravstvo, Hitnu, Dom zdravlja… doktora nikad dovoljno i moramo razmišljati dugoročno. Zbog toga smo i organizirali sastanak kojem se odazvalo 37 studentica i studenata medicine, kojima smo prezentirali mogućnosti koje im pruža Krapinsko – zagorska županija – rekao je župan Željko Kolar, istaknuvši kako su ih upoznali sa stipendijama, projektima koji su ostvareni, posebice u opremljenosti zdravstvenih ustanova,ali i projektima koje KZŽ planira napraviti u zdravstvenom turizmu, a sve ciljem kako bi im prezentirali kompletnu sliku što sve Županija čini za zdravstvo. Studenti su dobili i informaciju vezanu za novi projekt gradnje stanova za specijalizante i liječnike u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i Ministarstvom zdravstva. Država će graditi stanove, dok regionalna i lokalna samouprava moraju osigurati parcelu i priključak, a subvencionirat će se i jedna trećina troškova komunalija. Sve to trebalo biti motivirati buduće liječnike da ostanu živjeti u svom mjestu, a ne napuštati Hrvatsku i odlaziti u inozemstvo.

Barbara Iveković studentica je 6. god medicine i jedna od onih koja trenutno ne razmišlja o odlasku iz Hrvatske. – Svakako bi željela ostati u Hrvatskoj, jer Zagorje nudi puno mogućnosti, tako bi bila najsretnija kad bi ostala doma. No, nikad ne znaš kuda će te put odvesti. Bilo bi mi najdraže kad bi mogla specijalizirati pedijatriju, ali sve je u Božjim rukama. Čovjek snuje, Bog određuje. Zahvaljujem se županu i županiji na organizaciji sastanka i pohvaljujem inicijativu, jer mi studenti ovog teškog fakulteta kada ga završimo, smo često zbunjeni. Sastanak nam je približio koje su nam mogućnosti i kome se možemo obratiti – rekla je Iveković, dodavši da su studenti medicine u nezahvalnoj poziciji zbog ukidanja staža. – Nismo spremni nakon završetka faksa krenuti raditi i biti odgovorni za nečiji život i ipak nam treba određeni period pripreme – istaknula je.

Na 6. godini medicine je i Iva Šamec iz Zlatar Bistrice koja je također pohvalila sastanak na kojem je saznala puno korisnih informacija, od toga koliko liječnika fali, koliko specijalizacija i sl. – Kad sam upisala medicinu cilj mi je bio raditi u KZŽ, no s vremenom se ta situacija malo promijenila. No, ovaj sastanak potaknuo me da još malo razmislim – rekla je Iva.

I jedan tata odslušao je prezentaciju i mogućnosti koje nudi KZŽ na području zdravstva. – Ovo je bila hvalevrijedna prezentacija i oduševljen sam što sve Krapinsko – zagorska županija nudi po pitanju studenata medicine. Moja kćer je upisala medicinu, a nije mogla doći, došao sam poslušati umjesto nje – rekao je Robert Matovina. Na sastanku su bili i ravnateljice i ravnatelji zdravstvenih ustanova kojima je Krapinsko – zagorska županija osnivač.

Izvor:

Skip to content