Novosti

Čak tri opasna mjesta nalaze se na zabočkoj industrijskoj cesti

U razgovorima o prometu često se spominju i crne točke, mjesta na kojima se učestalo događaju prometne nesreće. No, u našoj županiji crne točke ne postoje, odnosno prema klasificiranju imamo nekoliko opasnih mjesta i opasnih dionica. O tome smo razgovarali s Mariom Duktajem, policijskim službenikom za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave krapinsko-zagorske.

– Opasna mjesta klasificiraju se kao odsječci u dužini do 300 metara i opasne cestovne dionice od 300 do 1000 metara. Tu su i kriteriji koje su u metodologiji prometa odredili IGH i Hrvatske ceste. Kriteriji da se neka dionica proglasi opasnom je, da se u periodu od tri godine dogodi 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, da se dogode tri istovrsne prometne nesreće ili da se u tri godine dogodi 15 ili više prometnih nesreća bez obzira na posljedice i težinu. Što se tiče naše Policijske uprave, mi na državnim cestama imamo opasna mjesta koja su na graničnim vrijednostima, a njih pet uvrštena su katalog opasnih mjesta koji vode Hrvatske ceste. Što se tiče županijskih cesta, naša uprava godinama upozorava na dionicu u Stubičkoj Slatini. Tražimo rješenja i prometno-tehnička i građevinska da se nešto izmjeni, da se pospješi sigurnost prometa. Na toj županijskoj cesti 2217 bilježimo opasnu dionicu od kućnog broja 24 do 100 u dužini od 1000 metara. U zadnjih pet godina, dvije su osobe smrtno stradale, dvije su teško ozlijeđene, a 14 lakše u ukupno 36 prometnih nesreća. Ima još mjesta na državnim i županijskim cestama gdje ima nekakvih pojava ponavljanja, ali mi ne možemo staviti sve na popis. Najkarakterističnija za opasna mjesta su- raskrižje i zavoj – rekao nam je Mario Duktaj.

Opasna mjesta na državnim cestama u KZŽ (podaci s krajem 2010. godine)

1. Prilaz dr. Franje Tuđmana (tzv. industrijska cesta u Zaboku), raskrižje D1 i Ulice Celine (kod Zagorskog metalca). U zadnjih pet godina dogodilo se 37 prometnih nesreća, bez smrtno stradalih.

2. Prilaz dr. Franje Tuđmana, raskrižje D1 i Ulice 103. Zagorske brigade (kod Peugeota). U zadnjih pet godina dogodile su se 24 nesreće, a dvije su osobe smrtno stradale.

3. Prilaz dr. Franje Tuđmana, raskrižje dionice D1 i državne ceste 205 (od kružnog toka u Gredicama prema Mokricama). Zabilježeno je 17 prometnih nesreća.

4. Državna cesta 207, dionica Đurmanec-Lupinjak-Hum na Sutli, u predjelu Lupinjaka (jedan lijevi zavoj). Dogodilo se 11 prometnih nesreća s jednom smrtno stradalom osobom.

5. Državna cesta 307 u Oroslavju, opasna dionica na Stubičkoj cesti od kućnog broja 35 do 142 duljine 1000 metara. Zabilježeno je 28 prometnih nesreća.

1. slika – izlaz na Industrijsku cestu

2. slika – Mario Duktaj
3. slika – Krizmanić
Sebastijan Fuštin

Više u novom broju Zagorskog lista…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content