Novosti

Centar za mirovne studije – prezentacija Kodeksa pozitivne prakse savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja i provedbe zakona, drugih propisa i akata

Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava i Pokretač (Korenica) u četvrtak su u zabočkoj gradskoj vijećnici predstavnicima nevladinih organizacija i lokalne uprave prezentirali Kodeks pozitivne prakse savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja i provedbe zakona, drugih propisa i akata. Ovaj Kodeks Vlada RH usvojila je 2009. godine, a osnovni cilj ove aktivnosti je povećanje informiranosti civilnog društva lokalne/regionalne samouprave o dobrim praksama savjetovanja u procesu kreiranja javnih politika.

Mirjana Mikić Zeitoun iz Centra za mirovne studije istaknula je kako ovo nije obavezujući akt, ali u svakom slučaju poželjan.

-Kada vlast donosi bilo kakvu odluka poželjno je da se to objavi na stranicama i da građani imaju vremena da o toj odluci daju svoje mišljenje, prijedloge ili svoje neslaganje. Izuzetno je važno da građani mogu sudjelovati u donošenju odluka koji seu krajnjoj liniji tiču njih – rekla je Mikić Zeitoun. Kodeks je prezentiran u 12gradova, a Zabok je predzadnji grad u kojem će se kodeks prezentirati lokalnoj upravi i nevladinim organizacijama.

– Jako mali broj ljudi čuo je za ovaj kodeks, što je poražavajuće i šteta, jer on služi građanima i gradskojvlasti da bi mogli što bolje surađivati s građanima. Mislimo da bi gradskavlast trebala više raditi na tome da promovira kodeks među svojim građanima. Zabok je mali grad, ali vidimo da rade, da su susretljivi, te da mogu postići značajne rezultate u važnim pitanja zdravstva, zapošljavanja, ekologije i sl..- zaključila je Mikić Zeitoun, naglasivši da je proces mišljenja i sudjelovanja važan za sve organizacije. Većina sudionika zajedničkog sastanka pohvalila je rad i suradnju s gradskom vlašću, ističući da je to mala sredina, mali grad, svi se poznaju ida se lako sve dogovori.(M. Bašak)

Izvor: Zagorski list

Skip to content