Novosti

Češki igrani film „RIUTALI“ pobjednik 12. KIKI festivala


Dječji žiri u sastavu Noella Tuđa, Karlo Lukavečki i Dino Balun među 25 filmova iz 22 zemlje svijeta odlučio je glavnu nagradu dodijeliti češkom igranom filmu „Rituali“, redatelja  Damiána Vondrášeka.

Obrazloženje žirija: „Odlična gluma, kutevi snimanja, prikazi likova, stalan osjećaj napetosti i straha, realizam te scenografija i kostimografija su presudili u odabiru pobjedničkoga filma Rituali.

Riječ je o filmu s odličnim glumcima koji su odlično odigrali svoje uloge te vrlo uvjerljivo predstavili radnju filma. Film govori o nasilju i pridruživanju djece/mladih bandama za zaštitu, no uz prethodnu incijaciju koju trebaju proći da bi mogli postati članovi bande. Zanimljiva je i tema problematične djece koja se okupljaju u bandu.

Dinamika filma je dobro osmišljena te film gledatelja drži u napetosti i neizvjesnosti kako postaje sve napetiji, da bi se zatim sve smirilo. Osim kratkog video isječka s mobitela na početku, u filmu nema glazbe, samo zvukovi radnje i likova.

Film ima odlično osmišljen tijek događaja te je vrlo poučan jer šalje važnu poruku mladim ljudima da razmisle je li vrijedno činiti loše stvari kako bi bili prihvaćeni u društvo. Uistinu nam se svidjelo što film nije bio na engleskom jeziku nego na češkom.“

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su trima animiranim filmovima, kolumbijskom „Sikstina“ Juana Camila Fonnegre, južnokorejskom „Pećina“ Jinmana Kima i Jiyounga Chona te češko-francuskom filmu „Guska“ Jana Mike.

Predfestivalska popratna događanja 12. KIKI-ja realizirana su tijekom godine, a obuhvatila su radionicu „Kako gledati film“ pod vodstvom filmskog kritičara Nine Kovačića, radionicu animacije „Krapina u srcu“ pod vodstvom animatorice Ivane Bošnjak te radionicu stručnog usavršavanja učitelja i profesora za filmsko i medijsko opismenjavanje djece i mladih putem europske mreže CinEd pod vodstvom Borisa Bakala.

 
Dvanaestim izdanjem KIKI je još jednom potvrdio svoj moto „kina jednakosti“ kroz vrsno odabrane filmovima koji se na kreativan, estetski kvalitetan i edukativan način ne libe progovarati o važnim temama današnjice, čak i onima koje su još uvijek tabu teme. Interes za film potrebno je razvijati od najmlađe dobi, a manifestacije ovog tipa dragocjene su za razvoj naše kulture što potvrđuju brojne poruke zahvale, komentari mladih gledatelja i najave budućih dolazaka koje organizatorima pristižu iz škola i vrtića diljem Zagorja te pohvale na širenju KIKI-ja u ostale sredine – gradove i općine koje otvaraju svoja kina, zahvaljujući čemu su ove godine neke odgojno-obrazovne ustanove po prvi puta sudjelovale na KIKI festivalu.

Suorganizatori festivala su: POU Krapina, POU Zabok, Općina Marija Bistrica i Kino Toplice.Festival KIKI je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije te ostalih partnera (tvrtka SATO, Zagrebačka Banka).

Skip to content