Novosti

[ČESTITAMO] DND Zabok dobio nagradu Europske komisije za svoj projekt ‘Zdravo i fino’!

Jučer su u Bruxellesu dodijeljene nagrade „EU Health Award“ koje Europska komisija dodjeljuje za za gradove, škole i udruge koje osmišljavaju i provode projekte zdrave prehrane te projekte prevencije i smanjivanja debljine u djece i mladih. A jedna od nagrada stigla je i u Zagorje. Naime, DND Zabok prijavio je svoj projekt ‘Zdravo i fino’ i osvojio žiri. – Još uvijek smo u šoku i ne možemo vjerovati. Ovo je uistinu kruna našega rada – rekla je iz Bruxellesa tajnica DND – a Zabok Jasenka Borovčak.

Nagradu je uručio povjerenik Vytenis Andriukaitis koji je istaknuo kako je riječ o projektu koji na zabavan način kroz edukacijske radionice potiče zdravu prehranu te smanjenje konzumacije nezdrave hrane kako bi djeca bila informirana o zdravim prehrambenim odabirima. U kategoriji gradova nagrađen je Amsterdam, a u kategoriji škola pobjedu je odnijela španjolska I.E.S. Guadalquivir.

Podsjetimo, Društvo „Naša djeca“ Zabok još od 2012. godine s djecom, članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća te partnerima Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K.Š. Gjalskog, Dječjim vrtićem „Zipkica“, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND Hrvatske uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja uspješno provodi projekt „Zdravo i fino“ s ciljem usvajanja i promocije zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevencije pretilosti u djece i mladih. Projekt se sastoji od raznolikih aktivnosti: radionica zdravoga kuhanja za osnovnoškolsku djecu i srednjoškolce, edukativno-kreativnih radionica vršnjačke edukacije o zdravoj prehrani i zdravlju u osnovnoj školi, obradi eko-vrta, kreativnih radionica za predškolce u dječjem vrtiću, edukativnih šetnji s djecom u prirodi, radionica animiranog filma na temu zdrave prehrane, kao i stručnim skupovima na teme prevencije pretilosti i zdravlja djece.

U okviru projekta objavljeni su i kalendar (za 2019. godinu) u kojemu djeca promoviraju važnost konzumacije voća i povrća te jedinstven CD „Zdravo i fino“ s autorskim dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu i zdrave stilove života i zdravlja djece. Kao rezultat više od 20 radionica kuhanja s djecom izdane su dosad tri kuharice za djecu i roditelje: „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“, a u pripremi je i nova kuharica, četvrta po redu, koja izlazi krajem ljeta 2019. na temu hrvatskih tradicijskih jela u novom i zdravom ruhu.

https://ec.europa.eu/health/ngo_award/home_en?fbclid=IwAR2_csQfzNvLTe4jx5oBDCx3VYed8amAQc1R7RQAWBXIKro-81Qx74ku3Jk

ČESTITAMO !!!!

Skip to content