Novosti

ČESTITKA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA

Poštovani sugrađani,

1. listopada obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba koji je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine.

Glavna je skupština 1991. godine usvojila i Načela UN-a za starije osobe kako bi naglasila nastojanja Ujedinjenih naroda u promicanju glasa starijih osoba te borbi za njihova prava i dobrobiti, kako bi podigla razinu svijest ljudi o potrebi ukazivanja više zahvalnosti, poštovanja i brige za naše starije osobe.

Prema demografskim pokazateljima prisutan je kontinuirani porast udjela starijeg stanovništva, tako da je u Hrvatskoj u 2018. godini već svaka peta osoba starija od 65 godina, što ukazuje na potrebu veće brige o zdravom i aktivnom starenju.

Mnogi naši sugrađani, koji su u mirovini i dalje su vrlo aktivni u društvenom i političkom životu grada, što je za svaku pohvalu. Međutim, isto tako često je prisutna slaba motivacija za aktivan život starijih osoba što nije njihov osobni izbor, već posljedica odnosa društva prema starijima. Do raskida kvalitetnih veza s okolinom ne dolazi zato što se stariji ,,povlače” već zato što se društvo udaljava od njih. Na mlađim je generacije da pozitivno utječu na socijalno uključivanje starijih na dobrobit svih.

Grad Zabok se može pohvaliti da vodi aktivnu socijalnu politiku brinući o svim uzrastima svojih građana, a kad govorimo o starijim i nemoćima svakako treba istaknuti projekt financiran iz EU fondova- MI POmažemo Starijima – MIPOS u sklopu kojeg je zaposleno 55 starijih žena koje teže konkuriraju na tržištu rada, a koje su educirane za pružanje pomoći starijim osobama – 313 korisnika na području županije. Na području Grada Zaboka je zaposleno 12 žena za 71 korisnika. Svakodnevne pozitivne povratne informacije od zaposlenih žena i korisnika, potvrđuju da su rezultati bolji od očekivanih što sve nas ispunjava velikim zadovoljstvom.

Nadalje, Grad Zabok sufinancira plaću osobe koja dostavlja tople obroke i troškove goriva za dostavno vozilo u okviru vaninstitucionalne skrbi o starijim nemoćnim osobama.

Iz Proračuna se u okviru Programa socijalne skrbi sufinanciraju i prate programi Gradske organizacija umirovljenika, Gradskog društva Crvenog križa, udruga invalida i udruga sudionika Domovinskog rata, odobravaju se jednokratne novčane pomoći, isplaćuju božićnice i sl.

Dragi sugrađani, čestitamo Vam Međunarodni dan starijih osoba. Želim Vam dobro zdravlje, zadovoljstvo i sreću u obitelji. Vaše bogato životno iskustvo i stečena mudrost dragocjeni su temelj razvoja našeg grada.

Zahvaljujem na svim Vašim inicijativama i aktivnostima kojima doprinosite napretku i razvoju Zaboka.

S poštovanjem,

Gradonačelnik, Ivan Hanžek, oec. i njegova zamjenica Valentina Đurek, dipl. inf., univ. spec. oec.

Gradsko vijeće Grada Zaboka

Predsjednik Vijeća, Žarko Ivančić, oec.

Potpredsjednici: Nevenka Gregurić i Ernest Oremuš

Gradska uprava Grada Zaboka

Skip to content