Novosti

Četvrtu godinu zaredom na Piclju ispit za planinarske vodiče

Proteklog je vikenda na zabočkom Piclju održan ispit za planinarske vodiče s područja sjeverozapadne Hrvatske

U Planinarskoj kući Picelj održan je 3. i 4. studenog ispit za planinarske vodiče s područja sjeverozapadne Hrvatske. Komisija za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza organizira ovakav ispit u Zaboku već četvrtu godinu za redom. Najprije se u travnju HPS održao na Piclju tečaj na kojem su zainteresirani kandidati kroz četiri dana slušali predavanja o orijentaciji, meteorologiji, planinarskoj opremi, boravku i kretnju u palninama, ali i o prvoj pomoći i spašavanju u planinama. Obrađivali su i teme o pravilima organiziranja planinarskih putovanja, propisima od interesa za planinare, psihologiji pojedinca i funkcioniranje grupe. Zatim se budući vodiči u svojim društvima pripremaju za ispit. Svaki kandidat ima na raspolaganju tri godine da se kao pripravnik vodič pripremi za ispit.

Tijekom pripremnog razdoblja kandidat mora otplaninariti 10 kvalitetnih tura u svojstvu pomoćnog vodiča te sudjelovati u vježbama svoje stanice vodiča. Taj zadatak mladi budući vodiči najčešće odrade u razdoblju jedne godine, tako da oni koji su u travnju 2018. bili na Piclju sudinici tečaja, došli su na ispit upravo ovaj vikend. U subotu je za prvi dan ispita bila ispitna tura kroz zabočke brege na kojoj su se kandidati zajedno kretali po brdskom terenu, naizmjence vodeći svoju skupinu, a popodne su pisali i ispit znanja. Uzbudljiv je bio i pregled sadržaja ruksaka budućih vodiča: uglavnom su svi imali sav potreban pribor za razne planinarske situacije a za neke sitnice (trokutaste marame u prvoj pomoći) e bilo i prijateljskog dodavanja ispod klupe.

Drugi ispitni dan sastojao se od poligonskog praktičnog ispita te usmenog ispitivanja iz tema: ‘Planinarska oprema’, ‘Čvorovi i izrada rukohvata’, ‘Orijentacija’, ‘Prva pomoć i spašavanje’. Ispitu je u subotu pristupilo 30 kandidata i većina ih je zadovoljila sve kriterije osposobljenosti za samostalno i sigurno vođenje na terenima i uvjetima koji su opisani standardom. Pored vodičkih kandidata, na ovom ispitu su vježbali i budući vodički instruktori. Pet instruktorskih kandidata iz Varaždina iskoristilo je ispit u Zaboku za trening za svoj budući rad. Prema riječima voditeljice ispita Karoline Supina Vrabec, i oni su to uspješno obavili.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content