Novosti

DAN GRADA ZABOKA – ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

U petak 20. svibnja 2011. godine održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka.
Program je počeo u 17 sati razgledavanjem i svečanim otvaranjem Gradske galerije koja će od sada biti otvorena za javnost. Voditeljica galerije biti će gospođica Bojana Birač.
Gradonačelnik Ivan Hanžek je zajedno sa gostima koji su stigli iz prijateljskih gradova Poreča i Crikvenice te Občine Puconci razgledao izložbu iz Donacije Matijaš te ih proveo novim gradskim prostorijama.
Nakon razgledavanja prostora Gradske uprave kratak predah bio je u City Caffeu.
U 19 sati počela je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka gdje nas je gradonačelnik upoznao sa stanjem u gradu Zaboku. Kao najznačajnije investicije od ukupnog iznos 9.700 000 kuna pobrojio je gradnju kanalizacije i nogostupa u Gubaševom – 411 m za 513 000 kuna, asfaltiranje i uređenje putova za 735.000 kuna, izgradnja sustava odvodnje i kanalizacije za 1.396 000 kuna. U idućem razdoblju smanjiti će se ulaganja u odvodnju jer ide projekt odvodnih sustava Stubica – Zabok i projektiranje pročišćavanja otpadnih voda koji će biti na području općine Veliko Trgovišće. Gradonačelnik je najavio i otkup zemljišta za uređenje dječjih igrališta u Humu Zabočkom i Zabočkim Bregima.
Spomenuo je i pitanje koje je u protekloj godini izazvalo najviše prijepora a to je preseljenje u nove poslovne prostore. Napomenuo je da su ti novi prostori primjereni Gradu Zaboku i da ta ulaganja neće utjecati na povećanje troškova rada Gradske uprave.
Grad Zabok je također sufinancirao i nabavku novog kino projektora za MMC odnosno kino dvoranu i pokušati će sve da se ta kino dvorana održi u funkciji.
Za socijalnu skrb Grad Zabok je prošle godine izdvojio 1.600 000 kuna. U održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta utrošeno je 3.714 000 kuna.
Za kulturu u Gradu Zaboku, unatoč teškim vremenima, nisu smanjeni planirani troškovi jer je najlakše nešto ugasiti ali ponovno pokretanje je iznimno mukotrpno i teško i treba nekoliko godina da se stvori zbor kao što je Zbor Gjalski koji je izvanredan, KUD Zabok koji svojim gostovanjima promovira grad svuda po svijetu.
Gradonačelnik je spomenuo i Regenerator za koji je načinjen projekt u okviru Prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska ali nije se mogla preskočiti barijera postavljena u RH tako da ta sredstva nisu odobrena. Nada se da će skorom promjenom vlasti i to biti moguće. (Jedino se nadamo da će i projekti koje će davati sredine sa oporbenom vlašću imati prolaz prema EU, op.ur.)
Izvršeni su projekti koji ne ovise o tuđim odobravanjima. Edukacija zaposlenika Gradske uprave i građana u suradnji sa organizacijom Transparency International na projektu Otvorena vrata koji je polučio izniman uspjeh među građanima a posebice među mlađom populacijom. Odrađeni su i projekti osposobljavanja. Kroz te projekte promoviran je i grad Zabok izvan granica RH. Gradonačelnik je zahvalio i gospođi Gordani Dugorepec koja je “brižna majka” svih projekata.
Gradonačelnik se osvrnuo i na početak ove godine i zaključio da nikad nije bilo teže, da se skuplja novac za plaće i da očekuje da će sad kad je obavljen posao povrata poreza ipak biti lakše. Zbog pada gradskih prihoda od skoro 30% posto kasni se sa raspisivanjem natječaja za planirane komunalne projekte. Započeli su radovi na zamjeni javne rasvjete. Treba zamijeniti svjetiljke koje ne odgovaraju europskim standardima i standardima ekološke rasvjete zbog svjetlosnog zagađenja. Do kraja godine trebalo bi biti zamjenjeno svih 1200 svjetiljki koje ne odgovaraju standardima, izgrađene upravljačke ploče za olakšano rukovanje paljenjem i gašenjem rasvjete. Očekuje se i ušteda zbog smanjene potrošnje takovih svjetiljki te neće biti potrebno gasiti rasvjetu preko noći. Projekt zamjene javne rasvjete “težak” je oko 2,5 milijuna kuna i Grad Zabok ga samostalno financira iako nije mogao ući u projekte sufinanciranja i olakšavanja plaćanja.
Grad Zabok sudjeluje zajedno sa Poduzetništvom Tomek u ostvarenju projekta nazvanog Centar tri. U 10. mjesecu biti će dovršen Autobusni kolodvor koji je prva građevina te namjene u Zaboku.
Očekuje se da će slijedeće godine krenuti modernizacija i elektrifikacija pruge na relaciji Zagreb – Zabok te istovremena rekonstrukcija željezničke stanice Zabok i gradnje podzemnog hodnika za pješački spoj starog i “novog” Zaboka. Najavljena su i ulaganja u Poduzetničkoj zoni gdje je 90% površina otkupljeno jedino se čeka izgradnja poslovnih prostora koja je usporena zbog krize.
Gradonačelnik se osvrnuo i na visoko školstvo u Zaboku i rekao da treba uspostaviti suradnju sa fakultetima i obrazovati kadrove koji su potrebni Zaboku i njegovom gospodarstvu.
Gradonačelnik se na kraju zahvalio građankama i građanima Zaboka jer svega ne bi bilo bez njih. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa građanima i izrazio ponos što je gradonačelnik takovim ljudima. Gradska uprava je tu da pomogne građanima u ostvarivanju projekata i njihovih potreba.

Nakon obraćanja gradonačelnika uručena su priznanja Grada Zaboka ovogodišnjim dobitnicima, i to:

Povelja Grada Zaboka
– gosp. Hrastinski Stjepanu, članu Gradskog puhačkog orkestra Zabok,

Plaketa Grada Zaboka
– Obrtu Mediteks, vl. Roberta Črnjevića
– Poduzetništvu Tomek d.o.o., Zabok, vl. Darka i Brigite Tomek.

Nakon toga predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj gđa. Jelena Kremenjaš je Gradonačelniku uručila ENERGETSKA POVELJE.

Energetska povelja gradonačelnika i župana Republike Hrvatske deklarativni je akt predstavnika lokalne i područne samouprave kojim se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih njenih građana.
Energetsku povelju gradonačelnika i župana u Republici Hrvatskoj potpisali su predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u Hrvatskoj.

U programu je nastupio Gradski zbor Gjalski i uspješni mladi gitarista, Vid Kotarski – učenik 7. razreda OŠ i 5. razreda glazbene škole pod mentorstvom Miguela Đuge.
Po osvojinim bodovima na natjecanjima Vid Kotarski je prvi u regiji, peti u Hrvatskoj, a izvrsne rezultate postiže i na međunarodnim natjecanjima.

Nakon svečanosti organiziran je prigodni domjenak.

Galerija slika je ovdje

Izvor: zabok.org

Download Priznanja_grada_za_2011.pdf
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content