Novosti

Dan jabuke u Zagorskoj hiži u Dubravi Zabočkoj u petak, 19. 10. 2012. u 16, 30 sati

Međunarodni dan jabuka obilježava se 20. listopada. Veličanjem jabuke, ploda koji i u našem zavičaju uspijeva i doprinosi kvaliteti života, želi se skrenuti pozornost na izuzetnu namirnicu neophodnu u svakodnevnom životu. Njena nutritivna vrijednost, vitaminski i mineralno bogata svojstva, stavljaju je na sam vrhunac, kao izuzetnu namirnicu u prehrambenom lancu. Znaju to i djeca u vrtićima koja su osmislila slogan : “Jabuka na dan, nikad nisi bolestan”.
U vrijeme kad se zaboravlja na vrijednosti očuvanja tradicije uzgoja domaćih, starinskih sorti voća i povrća, zbog manjeg prinosa i stoga nedovoljno isplativog, poseže se za genetički modificiranim sortama koje su ekonomski isplative.

Zaboravlja se da upotreba pesticida i zaštitnih sredstava, kako bi se dobio što veći prinos, šteti zdravlju. Stare sorte jabuka i drugog voća i povrća uglavnom su otporne na razne bolesti i stoga zdravije za konzumaciju.

U “Zagorskoj hiži” u petak, 19. listopada u 16 sati i 30 minuta počinje priča koju želimo ispričati djeci i sugrađanima na temu “Jabuka”.

Pozivamo Vas na druženje uz jabučnice i druge delicije od jabuke.

Pritom Vas pozivamo da i vi sudjelujete ako imate ideju ili neku od starinskih sorti, da nas podučite o njoj. Na temu jabuke pišu se pjesme, crtaju slike, natječe se u raznim igrama, pjeva se.

Budite i Vi dio naše priče o jabuci.

Događanje organizira Savez ekoloških udruga KZŽ i Ekološko društvo „Lijepa naša “Dubrava Zabočka, Zabok.

Pripremila: Gordana Gregurić

Skip to content