Novosti

Dan otvorenih vrata CIAK-a

Tvrtka CIAK organizirala je Dan otvorenih vrata Centra za gospodarenje opasnim i neopasnim otpadom koji se nalazi u Zaboku. Zainteresirani građani mogli su obići centar i upoznati se kako se gospodari otpadom. Stigli su u organiziranim grupama osnovnoškolci i srednjoškolci, a kroz centar su ih proveli voditelj centra Ozren Hanžek i direktorica sektora ekologije tvrtke CIAK Sanja Grabar.

Pozvani su i ugledni gosti koji su također upoznati s tvrtkom koja je s radom počela 1994., a zbrinjavanjem otpada počela se baviti godinu dana kasnije. Godišnje gospodari s oko 30 posto opasnog otpada koji se proizvede u Hrvatskoj. Danas ima 107 zaposlenih, od čega 12 u Zaboku. Kroz zabočki centar koji posjeduje sve potrebne dozvole i certifikate, u 2009. godini prošlo je 4794,2 tona otpada.

Donirali novac za promjenu azbestnih krovova

Kako je najavio voditelj Centra Ozren Hanžek, tvrtka se u potpunosti okreće lokaciji u Zaboku pa bi uz nabavu dodatne opreme, uskoro i sama uprava trebala preseliti u Zabok, što znači da će se broj zaposlenih povećati za pedesetak.

Direktor tvrtke Vedran Šupuković uručio je donaciju županu Siniši Hajdašu Dončiću od 200.000 kuna, a što će biti iskorišteno za promjenu krovnih konstrukcija i uklanjanje azbestnih ploča s osnovnih škola u Zaboku, Oroslavju i Brestovcu Orehovičkom.

– Zahvaljujem CIAK-u što je podržao program obrazovanja i energetske učinkovitosti. Ovime su programi zbrinjavanja krovova na tri škole privedeni kraju – rekao je župan.

– Zadovoljstvo mi je da su nas posjetili učenici i građani koji su se željeli uvjeriti kako CIAK gospodari otpadom. Ovo partnerstvo tvrtke i lokalne zajednice su kvalitetan primjer i činjenica je da s Gradom i Županijom generiramo nove vrijednosti – rekao je direktor Šupuković.

Uslijedio je obilazak Centra i skladišnih prostora gdje su gosti mogli vidjeti kako je otpad uskladišten, kako se obrađuje i priprema za odvoženje na deponije, od čega najveći dio ide van Hrvatske. (Sebastijan Fuštin)

OKVIR

U obilasku prostora CIAK-ovog Centra za gospodaranje opasnim i neopasnim otpadom voditelj Centra Ozren Hanžek upoznao je goste na koji se način otpad zbrinjava. Iako mnogi misle kako je riječ o izuzetno opasnim tvarima, najveći dio otpada čine stvari koje većina ljudi ima doma; starih boja, lakova, razrjeđivača, zauljenih krpa, filtera, a tu su i akumulatori. Zapaljive tvari odvojene su u posebnom, dodatno zaštićenom prostoru, a dno skladišta napravljeno je u obliku korita kako u slučaju izlijevanja tvari one ne bi iscurile u okoliš. Sav otpad obrađuje se, stavlja u spremike i tako priprema za odvoz.

Izvor: Zagorski list

Skip to content