Novosti

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Odlukom Hrvatskog sabora iz 2019. godine, 18. studeni obilježava se kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Ove se godine tako obilježava 19. obljetnice tih povijesnih događanja koja su ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti.

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Opsada samog grada trajala je 87 dana, a bitka je završena kada je Jugoslavenska narodna armija, uz pomoć srpskih paravojnih snaga porazila hrvatski Zbor narodne grade i razorila Vukovar. Samo razaranje dovelo je i do velikog broja stradanja, ali i progona hrvatskog stanovništva. Prema danas dostupnim podacima u borbama za Vukovar poginulo je oko 900 branitelja, a nakon zarobljavanja njih još 600. Još oko 1000 poginulo ih je u bitkama na širem području grada, a smrtno je stradalo i oko 1000 civila dok je 7000 vojnika završilo u zarobljeničkim logorima u Srbiji.

Iako je bitka predstavljala značajan vojni poraz i simbolički gubitak za Hrvatsku, ona je za JNA predstavljala tek kratkotrajnu pobjedu budući da se pokazalo se da po okončanju bitke protivnička vojska više nije bila sposobna za izvođenje daljnjeg napada kojim bi se omogućila okupacija čitave Slavonije , te daljnji prodor prema Varaždinu i Zagrebu, kakav je bio plan. I dan danas se žrtva Vukovara obilježava kao jedan od ključnih trenutaka u Domovinskom ratu.

Valja reći da je u obrani Vukovara sudjelovalo i podosta Zagoraca, ali i da niz godina zaredom, baš kao i ove, Grad i Županija organiziraju prigodno paljenje svijeća na trgovima i ulicama u znak vukovarskih stradanja.

Skip to content