Novosti

DAN URBANE AGLOMERACIJE ZAGREB: ‘Ovo je dobar mehanizam da povučemo europski novac’

Krapinsko – zagorska županija i Grad Zabok je domaćin 2. Dana urbane aglomeracije Zagreb.

U Velikoj Galeriji grada Zaboka održane su aktivnosti povodom 2. Dana urbane aglomeracije Zagreb. Tri partnerske županije Krapinsko – zagorska županija, Zagrebačka županija i Grad Zabok u sklopu aglomeracije zajednički nastoje provoditi razne projekte te ih prijavljivati na natječaje. Okupljene su pozdravili župan Željko Kolar, zamjenica zagrebačkog župana Nadica Žužak te predstavnica Grada Zagreba, ujedno i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je aglomeracije dobar mehanizam da se povuče europski novac za neke od ključnih projekata koji su od velikog interesa za županiju. – Mi u kolaču od 700 milijuna kuna koji je predviđen za aglomeraciju imamo velikih ambicija. Imamo dva strateška projekta, to su ZEZ i Regenerator koji su danas predstavljeni. Sa Zagrebačkom županijom radili smo projekt Newlight, sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zabokom projekt integriranog prijevoza , ali sada imamo mogućnost da povučemo 100 – postoni iznos sredstava za projekte što je odlično – naglasio je Kolar. Istaknuo je važnost projekta Regenerator, ali i Znanstveno – edukativno – zabavnog centra u Donjoj Stubici koji je nacionalno važan budući da znanstveni centar u nemaju jedino Hrvatska i Rumunjska. Da je riječ o projektu od iznimne važnosti potvrdio je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić uz riječi da je riječ o vrlo moderno osmišljenom projektu koji će svim posjetiteljima omogućiti interaktivne sadržaje te učenje na zabavan način. Zamjenica ravnateljice ZARA –e Helena Matuša spomenula je također kako će glavni lik ZEZ – a biti legendarni profesor Baltazar te da će se postavu muzeja i njegovim eksponatima, preko aplikacije, moći pristupiti i od doma 24 sata dnevno.

Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka, predstavila je okupljenima projekt REGENERATOR . Kako je rekla, riječ je o projektu kojem je nositelj Grad, a prijavljen je na poziv Urbane aglomeracije Zagreb u programu ‘Revitalizacija starih industrijskih postrojenja’. – Koncept Regeneratora star je već 10 godina i mnogi su zaslužni što je stara hala Zivta ostala do danas u funkciji. Mi planiramo halu A urediti u Regenerator, a izgradio bi se i inkubator i silos. Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna – rekla je Đurek dodajući da je projekt prijavljen 4. listopada 2018. godine, a natječaj je zatvoren 28. prosinca te se očekuju rezultati. ‘Regenerator’ je, ističe zamjenica gradonačelnika Zaboka, bitan i za grad i za županiju, ali i za čitavo područje urbane aglomeracije. – Kroz izradu projekta došli smo do spoznaje da mladima nedostaje prostor za kreativno izražavanje te koncertni prostor. Regeneratorom bi se to sve dobilo, a Zabok je već odavno prepoznat kao centar urbane kulture – naglasila je Valentina Đurek.
Okupljenima je predstavljen i projekt Zagrebačka županija „Distributivni centar za voće i povrće“ te Strateški projekt Urbane aglomeracije Zagreb.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content