Novosti

Dana 9. 7. 2012. potpisana Povelja o bratimljenju Grada Zaboka i Grada Sanmenxia iz NR Kine

Delegacija Grada Sanmenxia iz NR Kine boravila je u Zaboku od 7. do 9. srpnja 2012. a u ponedjeljak, 9 srpnja 2012. gradonačelnik Ivan Hanžek i čelnik Grada Sanmenxia g. Yang Shuping potpisali su Povelju o bratimljenju dvaju gradova.

Povelja je potpisana je na svečanosti u Gradskoj galeriji, Zivtov tgr 10, a kojoj su prisustvovali uzvanici i gosti :

-Njegovu Ekscelenciju veleposlanika NR Kine gospodina Shen Zhifei

-Gospodarski savjetnik pri Veleposlanstvu NR Kine gospodina Changyong Qian

-Čelnik u Gradu Sanmenxia gospodin Yang Shuping i članovi delegacije grada sastavljena od članova izvršne gradske vlasti i direktora velikih tvrtki

-Pročelnik Odjela za istočnu, južnu i jugoistočnu Aziju i Oceaniju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gospodina Igor Merlin

-Županica Krapinsko-zagorske županije gospođa Sonju Borovčak i predstavnici Gospodarske i Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko- zagorske županije

-Gradski vijećnici, predstavnici političkih stranaka i nekoliko gospodarstvenika s područja grada i županije.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Ivan Hanžek pozdravnim govorom istaknuvši važnost sklapanja prijateljstva sa Gradom Sanmenxia i potpisavanja Povelje o bratimljenju i tim činom obvezati se na njegovanje suradnje među gradovima na polju gospodarstva, umjetnosti, kulture, obrazovanja, sporta, turizma i tehnologije i to u godini 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. Suradnja dvaju naroda traje otprije i Zabok je samo nastavljač tog zajedničkog puta i dobre suradnje od prije bez obzira na prostornu udaljenost NR Kine i Rh. Sa posebnim zadovoljstvom iznosi čestitke na potpisivanju Povelje o bratimljenju, koje je sa svojim suradnicima uputio Veleposlanik RH u Kini, gosp. Ante Simonić, što mu je osobiti drago budući je inicijator ove suradnje. Na kraju je naglasio da uspostavom prijateljskih odnosa nastavlja unapređivanje uzajamne suradnje i prijateljstva. Plodove uspostavljenih prijateljskih odnosa će ubirati sadašnje i buduće generacije u oba grada i naroda.

Nakon toga sve prisutne pozdravio u svoje osobno ime i ime građana i prisutnih članova delegacije čelnik u Gradu Sanmenxia gospodin Yang Shuping, partijski čelnik, gradonačelnik u prošlom sazivu i voditelj delegacije Grada Sanmenxia. Istaknuo je da potpisivanje Povelje o bratimljenju predstavlja novi početak konkretne suradnje u oblasti gospodarstva, trgovine, obrazovanja, kulture, a s vremenom će pomoći da ona postane sveobuhvatna i brinuti se o razvoju prijateljstva i suradnje. Na kraju je svima zaželio sreću i sve najbolje.

Nakon toga gradonačelnik, g. Ivan Hanžek i čelnik Sanmenxia g. Yang Shuping potpisali su Povelju o bratimljenju, kako slijedi:

POVELJA O BRATIMLJENJU

Grada Zaboka (Republika Hrvatska)

i

Grada Sanmenxia (Narodna Republika Kina)

Na temelju Zajedničkog priopćenja o uspostavi diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, a nakon prijateljske sukladnosti, Grad Zabok iz Republike Hrvatske i Grad Sanmenxia iz Narodne Republike Kine potpisuju ovu Povelju o bratimljenju, potvrđujući namjeru produbljivanja prijateljskih odnosa i međusobne suradnje.

Gradovi će se, na obostranu korist i dobrobit svojih građana, zalagati za jačanje suradnje na području gospodarstva, trgovine, turizma, obrazovanja, kulture i zdravstva.

S ciljem da se ostvari dugoročna obostrana suradnja, gradovi će

– podupirati inicijative i podržavati aktivnosti svojih građana i poslovnih subjekata, sve kako bi se ostvarili zajednički projekti na područjima od obostranog interesa,

– razmjenjivati iskustva i informacije, organizacijom zajedničkih posjeta i susreta i podržavanjem suradnje svojih institucija,

– promovirati među građanima svoje prijateljstvo i suradnju, na načelima međusobnog poštovanja.

Ova Povelja sklapa se na neodređeno vrijeme.

Potpisano u Zaboku, 9. srpnja 2012. godine, u četiri primjerka, dva na hrvatskom i dva na kineskom jeziku, s jednakom pravnom vrijednošću.

U IME GRADA ZABOKA U IME GRADA SANMENXIA

Ivan Hanžek Yang Shuping

Na kraju svečanosti prisutnima se obratila županica Krapinsko-zagorske županije, gđa. Sonja Borovčak koje je uz pozdrave i čestitke na potpisivanju pozvala goste da dođu u Hrvatsku u Zagorje i da se upoznaju s njezinim ljepotama i gostoprimstvom.

U kraćem programu nastupio je gradski dječji zbor „Zabočki mališani“ pod vodstvom Jasenke Borovčak te folklorni plesni sastav KUD-a Zabok.

Grad Zabok

Skip to content