Novosti

Danas, 8. 3. darivane djelatnice Gradske uprave

Ujedinjene nacije su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena od 1975. godine koja je i proglašena Međunarodnom godinom žene.

Danas kad je situacija u gospodarstvu teška, kad mnoge žene ostaju bez posla, posebno u tekstilnoj industriji i dr. u kojoj su pretežito zaposlene žene, na žalost, potrebno je reći da nema prave ravnopravnosti u podjeli poslova i visini osobnih primanja. Osim toga, danas mnoge žene trpe mobing na poslu i nasilje u obitelji. Stoga je dobro podsjetiti se na povijesna događanja 8. marta.

MALI PODSJETNIK NA POVIJESNA DOGAĐANJA

Dan žena je po prvi put obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena se pojavila početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije koja je često dovodila do protesta zbog loših uvjeta za rad.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su 8. marta 1857. godine u New Yorku javno protestirale zbog loših uvjeta za rad i niskih plaća. Te demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Protesti 8. marta su se događali i narednih godina. Jedan od najpoznatijih je onaj iz 1908. godine kada je više od 15 000 žena marširalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolje plače i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu. Organizator ove konferencije je bila Socijalistička Internacionala. Tom prilikom je, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin, ustanovljen i “Međunarodni dan žena”. Naredne, 1911. godine “Međunarodni dan žena” je obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. Istovremeno se desio požar u tvornici “Triangle Shirtwaist” u New Yorku, u kojem je živote izgubilo više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti na radu su bile uzrok tako velikom broju žrtava.

Početkom Prvog svjetskog rata, 8. marta 1913. godine, žene širom Evrope održavaju demonstracije za mir. Prvi korak revolucije u Rusiji su bile upravo demonstracije povodom Međunarodnog dana žena. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovora Lenjina da “8. mart” postane državni praznik te za vrijeme razdoblja SSSR-a ovaj datum se obilježava kao dan herojstva radnica.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati tridesetih godina prošlog vijeka, a velikog udjela u tome je njegovo povezivanje sa komunizmom. Šezdesetih godina 20. stoljeća feministice ponovno počinju slaviti ovaj dan.

SVIM ŽENAMA SRETAN DAN ŽENA 8. MART

Skip to content