Novosti

Dani Ksavera Šandora Gjalskog 2020.

Ksaver Šandor Gjalski, pravim imenom Ljubo Babić, rođen je u Gredicama kraj Zaboka 26. listopada 1854. godine.

Obilježavajući u Zaboku 125. godišnjicu rođenja Ksavera Šandora Gjalskog 1979. godine, na inicijativu književnika Stjepana Draganića i Narodnog sveučilišta Zabok (danas je to Pučko otvoreno učilište), ustanovljena je Književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski. Tu su inicijativu podržali Društvo književnika hrvatske i tadašnji SIZ kulture i informiranja općine Zabok.

Od početne zamisli da se Nagrada K.Š.Gjalski, kao poticaj neafirmiranim autorima za pisanje književne proze, dodjeljuje svake druge godine za rukopis neobjavljenog djela, Nagrada je 1985. godine postala godišnja književna nagrada, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

O najboljem književnom djelu odluku donosi prosudbeno povjerenstvo od pet članova, od kojih su dva predstavnici Društva hrvatskih književnika, dva profesori književnosti iz Zaboka, a peti član je prošlogodišnji dobitnik Nagrade Gjalski. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Nagradu dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, a novčanim iznosom potpomažu Ministarstvo kulture RH, Krapinsko-zagorska županija te gradovi Poreč i Crikvenica.

Od početne ideje o dodjeli književne nagrade razvila se kulturna manifestacija s brojnim i raznovrsnim sadržajima.

Kulturna manifestacija Dani K. Š. Gjalskog održava se svake godine krajem listopada, u tjednu kada je rođen Gjalski. U okviru manifestacije organiziraju se mnogobrojni kulturni programi — izložbe, koncerti, kazališne predstave, promocije knjiga i, kao najznačajniji program, svečanost dodjele Nagrade.

Uz “veliku” Nagradu Gjalski dodjeljuju se i nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola koje su ustanovljene kao poticaj proznom stvaralaštvu djece i mladih. Mala nagrada Gjalski dodjeljuje se od 1985. godine za najbolje prozno djelo učenika osnovnih škola Hrvatskog zagorja. Od 1994. godine dodjeljuje se Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola i gimnazija Krapinsko-zagorske, a od 2003. godine i Varaždinske županije.

Po uzoru na ove nagrade za učenike, u Poreču i Crikvenici, prijateljskim gradovima Grada Zaboka, ustanovljene su slične nagrade. Svi nagrađeni radovi tiskaju se u knjizi PoZiCa — zbirci literarnih i likovnih radova učenika Poreča, Zaboka i Crikvenice.

Skip to content