Novosti

Dekanatsko hodočašće na Trški Vrh

Već nekoliko godina zaredom prve nedjelje u mjesecu srpnju svećenici dekanata predvođeni vlč. dekanom organiziraju hodočašće župa Krapinskog dekanata Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu. Na samom početku misnoga slavlja domaći župnik i dekan Krapinskog dekanata vlč. Tomislav Šestak pozdravljajući okupljene vjernike pozvao ih je na ustrajnost vjere i štovanja naše nebeske Majke Marije. Misno slavlje predvodio je vlč. Marijan Culjak, župnik u Zaboku uz koncelebraciju svećenika iz dekanata.

Svoju homiliju vlč. Culjak započinje riječima iz današnjega Evanđelja: Slavim Te, Oče, što si to sakrio mudrima i razumnima, a otkrio malenima… Pa kako da se Isus osjeća među tako mudrima i razumnima? Pa što bi mislili o Njemu da je bio uz njih? Posve drugačije osjećao se je među onima koje je nazvao malenima. Među onima koji su ga tražili da ih pouči o istini, poštenju, ljubavi. Među gluhima, slijepima, hromima, gubavima, grešnicima, svima koji su bili ili jesu opterećeni različitim životnim nedaćama ili promašajima. Među onima koji su strpljivo svakog dana nosili jaram obiteljskih, službenih i drugih dužnosti. Među onima koji su radije podnosili nepravdu nego da bi je sami činili, koji su radije služili nego gospodarili, koji su radije, sami bili poniženi, nego da druge ponižavaju. Volio je biti među onima, koji su usred pokvarenosti i izrugivanja sačuvali čisto srce… To su maleni, među kojima se Isus dobro osjećao. Radi njih je slavio Oca Nebeskoga. A to vrijedi za sva vremena pa onda i za naše.

Učimo danas od Marije kako valja ponizno, u tišini srca hodočastiti, putovati i osluškivati Riječ Božju koja nam se svake nedjelje daruje za hranu i na koncu kako valja blagovati plod rada čovječjega koji se na oltar donosi i prinosi kao živi kruh koji je s neba sišao, a koji se pretvaraju u duhovnu hranu u živoga Krista.To je i naš put kako sačuvati vjeru, plodove i jednoga dana ih donjeti pred Gospodina u nebo.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije

Skip to content