Novosti

Delegacija kineskog grada Sanmenxia iz NR Kine po drugi puta posjetila grad Zabok

Kinezi i Zabočani potpisivanjem sporazuma nastavljaju razvijati uspostavljene prijateljske odnose te produbljuju međusobnu suradnju

Prošlog je četvrtka u gradu Zaboku boravila delegacija grada Sanmenxia iz NR Kine prilikom čega je u Gradskoj vijećnici Grada Zaboka potpisan i sporazum o daljnjem unapređenju suradnje između ovih dviju gradova. Grad San Men Xia i Grad Zabok ovim sporazumom potvrđuju zajedničku želju za nastavkom razvijanja uspostavljenih prijateljskih odnosa kako je određeno Poveljom o bratimljenju dvaju gradova, te njegovim potpisivanjem produbljuju međusobnu suradnju na korist i u interesu razvoja oba grada.

Učenje kineskog jezika

Do kraja svake tekuće godine, a za sljedeću godinu, usuglasiti će se i zajednički utvrditi konkretan program aktivnosti međusobne suradnje u projektima od interesa za obje strane, a osobito suradnje u području gospodarstva, obrazovanja, kulture i umjetnosti. Realizacijom aktivnosti iz Programa osobito će se međusobno povezati razne gradske institucije, produbljujući prijateljstvo i uspostavljajući odnose koji će oba grada obogatiti iskustvom i znanjem. Podsjetimo, kineska delegacija grada Sanmenxia boravila je u Zaboku i u srpnju 2012. godine kada su gradonačelnik Ivan Hanžek i partijski čelnik Yang Shuping potpisali povelju o bratimljenju dvaju gradova. Nakon potpisivanja sporazuma gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek je istaknuo kako se suradnja nastavlja, a riječ je o godišnjim planovima na kulturnoj,sportskoj razmjenii daljnjem školovanju, odnosno učenju kineskog jezika naših učenika i studenata, odnosno sugrađana koji su interes za učenje jezika iskazali i u provedenoj anketi.

Dobra platforma

Za iduću godinu u planu je nastup folklornih skupina iz NR Kine kako bi se prezentirali tradicija i kineski običaji u Hrvatskoj. Zamjenik gradionačelnice Cui Baolianistaknuo je kako će se nakon ovog potpisanog sporazuma ojačajati suradnja te da je jedno od najačih područja suradnje svakako gospodarstvo te dodao kako je dosad napravljena dobra platforma za buduću suradnju. Izrazito druželjubivi i simpatični Kinezi Zagorje su posjetili u sklopu proputovanja Europom, a u osim Zaboka posjetili su Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini i Muzej Staro selo Kumrovec.

U kineskoj delegaciji osim zamjenika gradonačelnice Sanmenxia bili su i pomoćnica gradonačelnika Qing Zhiying, ravnateljica europskog ureda pri odjelu za međunarodnu razmjenu i suradnju Veleučilišta u SanmenxiuZhang Linping, zamjenika ravnatelja ureda za vanjske poslove grada Sanmenxia Li Gang i ravnatelj srednje škole stranih jezika grada Sanmenxia Liu Fengliang.

Ispred Grada Zaboka, kao domaćini kinesku delegaciju dočekali su gradonačelnik Ivan Hanžek, zamjenica gradonačelnika Nevenka Gregurić, predsjednik Gradskog vijeća Žarko Ivančić, , vanjski suradnik Zvonko Miljak, pročelnica Ureda Grada Natalija Gretić i naš prevoditelj Lu Jianjing.

Izrazito druželjubivi i simpatični Kinezi Zagorje su posjetili u sklopu proputovanja Europom, a u osim Zaboka posjetili su Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini i Muzej Staro selo Kumrovec.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek: Suradnja senastavlja, a riječ je o godišnjim planovima na kulturnoj,sportskoj razmjenii daljnjem školovanju, odnosno učenju kineskog jezika naših učenika i studenata, odnosno sugrađana koji su interes za učenje jezika iskazali i u provedenoj anketi.

CUI BAOLIAN:Jedno od najačih područja suradnje svakako je gospodarstvo.

Mirjana Bašak

Izvor: Zagorski list

Skip to content