Novosti

Delegacija prijateljskog Grada Sanmenxia iz NR Kine u posjeti Gradu Zaboku

Dana 16. 4. 2018. s početkom u 10,00 sati u gradskoj vijećnici Grada Zaboka održan je službeni sastanak predstavnika Grada Zaboka s delegacijom prijateljskog Grada Sanmenxia koju je predvodio gospodin Zhang Songlin zamjenik gradonačelnika Grada Sanmenxia, gospodina An Wei.

Prisutni članovi delegacije grada Sanmenxia: gosp. Zhang Songlin zamjenik gradonačelnika Grada Sanmenxia, gosp. Li Fajun direktor Ureda za industriju i informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, gosp. Li Gang zamjenik ravnatelja Ureda za međunarodnu i prekograničnu suradnju Grada Sanmenxia, gosp. Yang Wenlong zamjenik direktora zone gospodarskog i tehnologijskog razvoja Sanmenxia.

Ispred Grada Zaboka prisutni: Ivan Hanžek gradonačelnik Grada Zaboka, Valentina Đurek zamjenica gradonačelnika, Žarko Ivančić predsjednik Gradskog vijeća, Natalija Gretić pročelnica Ureda Grada, Nenad Miletić pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe, Marija Sinković pročelnica Upravnog odjela za financije, prevoditelj Lu Jianjing i viša stručna suradnica u Uredu Grada Gordana Dugorepec koja je vodila zabilješku.

Gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek je pozdravio zamjenika gradonačelnika grada Sanmenxia i sve čanove delegacije i zaželio im dobrodošlicu. Pozdravlja i predstavnike medija koji žele prezentirati javnosti dolazak uvažene delegacije grada Sanmenxia u službeni i prijateljski posjet Gradu Zaboku. Istaknuo je iskreno zadovoljstvo posjetom. Susreti delegacija dvaju gradova su možda kratki, no uvijek vrlo intenzivni i konstruktivni. Na upit medija koje su mogućnosti i potencijali uzajamne suradnje dviju tako različitih sredina kao što je grad Sanmenxia koji ima više od dva milijuna stanovnika i Zaboka s 10 tisuća, citirao je zamjenika gradonačelnika Zhang Songlin: „Nitko nije dovoljno veliki, niti premali da se od njega ne bi moglo nešto naučiti što se može koristiti u praksi“. Gradonačenik je ukratko iznio kronologiju uzajamnih susreta predstavnika dvaju gradova. Inicijativu je pokrenuo 2011. tadašnji Veleposlanik RH u Pekingu gosp. Ante Simonić, službene delegacije obiju gradova razmijenile su svoje posjete a 2012. Grad Zabok i kineski grad Sanmenxia potpisuju Povelju o bratimljenju. Njome su se dva grada obvezala da će podupirati inicijative i podržavati aktivnosti svojih građana i poslovnih subjekata, sve kako bi se ostvarili zajednički projekti na područjima od obostranog interesa, razmjenjivati iskustva i informacije, organizacijom zajedničkih posjeta i susreta i podržavanjem suradnje svojih institucija te promovirati među građanima svoje prijateljstvo i suradnju, na načelima međusobnog poštovanja.

Zabočka je delegacija nekoliko puta bila u posjeti Sanmenxiu, a posebno je upečatljiv bio odlazak na Festival Žute rijeke gdje su Zagorci nastupali i s prigodnim kulturno umjetničkim programom koji je izazvao velik interes.

Jedno vrijeme uslijed intenzivnih priprema oko ulaska RH u Europsku uniju došlo je malog zastoja u međusobnoj suradnji, ali sad je došlo vrijeme da put koji su započeli 2011. bude put široke suradnje nadalje i kad trenutno vodeći ljudi grada, više neće biti na svojim funkcijama.

Zamjenik gradonačelnika Sanmenxia, Zhang Songlin pozdravlja sve prisutne ispred partijskog i gradskog čelništva Sanmenxia, ispred delegacije i svoje osobno ime. Istaknuo je da su po prvi put u Zaboku, osim gosp. Li Ganga i osjećaju prijateljski i srdačan prijem. Cilj im je učiti i naći zajedničke točke za suradnju. Govoreći o svom gradu, istaknuo je kako se Sanmenxia nalazi u središnjem dijelu Kine, a osnovan je 1957. godine na Žutoj rijeci. Riječ je o industrijskom gradu koji se želi dalje razvijati, ali prije svega žele raditi na ekologiji i očuvanju okoliša. Napominje da su najvažniji ciljevi istaknuti na zadnjem Kongresu komunističke partije Kine na kojima treba posebni raditi u narednim periodu: pomoć najsiromašnijim stanovnicima NR Kine, poboljšanje njihovog životnog standarda, te uz jačanje gospodarskog i financijskog sektora naglasak je na ekološkim pitanjima, zaštiti okoliša – smanjenju zagađenja primjenom novih tehnologija. Iznosi da kada je u pitanju ekologija možda bi mogli ponešto naučiti od Zaboka jer kod njih to veliki problem

Na njegove se riječi nadovezao Gradonačelnik Ivan Hanžek te rekao kako Zagorski vodovod, tvrtka koja upravlja Vodospremom koju će posjetili, planira projekt izgradnje odvodnje vrijedan oko 58 milijuna eura, te da je Grad krenuo s primjenom nove uredbe o gospodarenju otpadom čiji je cilj povećati recikliranje na 50 %. Sličnost Zaboka i Sanmenxia su visoki ciljevi i vizije jer je to temelj razvoja. U razgovoru su gosti iz Sanmenxia spomenuli tvrtku Mate Rimca te proizvodnju vozila na električnu energiju, a dodali su i kako korištenje nove tehnologije smanjuje ekološko onečišćenje koje im je veliki problem. Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici delegacija iz Sanmenxia obišla je Vodospremu i Energetski centar Bračak gdje su ih u obilazak proveli domaćini, direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić i direktor Regionalne agencije sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac. Upravo su te dvije lokacije odabrane za obilazak, iz razloga jer su to dva uistinu velika projekta koja su od zadnjeg posjeta delegacije prijateljskog kineskog grada odrađene.

Kako se u NR Kini počinju sve više koristiti alternativni izvori energije, a Energetski centar Bračak prednjači upravo u takvim projektima pa bi ovaj sastanak mogao dovesti možda i do neke buduće suradnje.

Obiđena je i Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana u neposrednoj blizini Energetskog centra Bračak u pratnji ravnatelja Tihomira Vančine.

U popodnevnim satima delegacija je posjetila Muzeju Staro selo Kumrovec –mjesto rođenja Josipa Broza Tita

Na kraju sastanka su razmijenjeni simbolični pokloni, te je u izvrsnom i prijateljskom raspoloženju nastavljeno službeno i prijateljsko druženje po utvrđenom programu.

Skip to content