Novosti

Dječja gradonačelnica Zaboka nakratko postala ministrica

Dječja gradonačelnica Grada Zaboka Dora Vranić i njezin zamjenik Lovro Mutavčić, 21.11., pomogli su ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić i državnom tajniku Marinu Strmoti kod dodjele Nagrade za promicanje prava djeteta u 2017. godini.

Dobitnik Nagrade za životno djelo je Josip Grgurić, a dobitnica Godišnje nagrade Biljana Francišković. Nagradu, koju za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece dodjeljuje Odbor za dodjelu Nagrade kojeg osniva Hrvatski sabor, dobitnicima je uručila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić uz pomoć dječje gradonačelnice Grada Zaboka Dore Vranić – učenice 8. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog.

Svečana dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u 2017. godini održana je u prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povodom 20. studenoga – Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta. Dodjeli Nagrade nazočili su i članovi Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora, članovi Odbora za Nagradu za promicanje prava djeteta, predstavnici resornih tijela i institucija koji su predloženi za članove i zamjenike članova Vijeća za djecu te predstavnici Ureda UNICEF-a u Republici Hrvatskoj, a svečanost su svojom plesnom točkom uveličale „Male Baleline“ iz Dječjeg doma Zagreb.

Uoči same dodjele dječju gradonačelnicu Grada Zaboka Doru Vranić, njezinog zamjenika Lovru Mutavčića, predsjednicu i tajnicu Društva Naša djeca Zabok Sonju i Jasenku Borovčak te zamjenicu predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđicu Ivković ugostili su u svom uredu ministrica Nada Murganić i državni tajnik Marin Strmota. Djeca su mogla pitati sve što ih zanima vezano uz Ministarstvo te su predstavila čime se oni bave u Dječjem gradskom vijeću u Zaboku, kako utječu na promjene u svom gradu i koje su projekte, akcije i aktivnosti proveli kako bi uljepšali svoj grad.

Povodom Međunarodnog dana prava djeteta, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pridružilo se UNICEF-ovoj globalnoj akciji #KidsTakeOver, a u sklopu simbolične akcije „Dan kada djeca preuzimaju svijet“ Dora i Lovro zamijenili su uloge s ministricom, Nadom Murganić i državnim tajnikom, Marinom Strmotom. Dora je postala ministrica, a Lovro državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na jedan dan.

– Djeca imaju i obavezu, ali i pravo, i to pravo im mi moramo omogućiti – da sudjeluju u odlučivanju u skladu sa svojim mogućnostima, u skladu sa svojom dobi, u svakodnevnom životu i da imaju pravo odlučivati o svojoj budućnosti – kazala je ministrica Murganić te zahvalila dobitnicima nagrade na iznimnom doprinosu u području zaštite i promicanja dječjih prava.

– Želimo povezivati različitosti i stvarati prijateljstva. Velike promjene postižu se malim djelima. Uz puno malih djela možemo postići velike promjene i to je upravo ono što mi kao djeca radimo. U ime sve djece apeliram da se u Republici Hrvatskoj još u većoj mjeri poštuju dječja prava zagarantirana Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, da se sluša glas nas djece, naši prijedlozi i ideje kako bi sva djeca u Hrvatskoj imala jednake uvjete i mogućnosti za sretno odrastanje – poručila je Dora koja je na jedan dan preuzela Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i zamijenila ministricu Nadu Murganić na toj odgovornoj funkciji.

Izvor:www.zagorje.com

Skip to content