Novosti

DJEČJE GRADSKO VIJEĆE GRADA ZABOKA SUDJELOVALO JE NA MEĐUNARODNOM KAMPU DJECE IZ DJEČJIH VIJEĆA SLOVENIJE I HRVATSKE

U okviru projekta „Djeca i mladi ne priznaju granice“ koji provode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Zveza prijateljev mladine Slovenije od 25 do 27. svibnja održan je Međunarodni kamp djece iz Dječjih vijeća Slovenije i Hrvatske u Odgojno-obrazovnom i rekreacijskom centru (VIRC) u Poreču. Na susretu je sveukupno sudjelovalo oko 170 sudionika: djece i voditelja iz Dječjih vijeća, odnosno Društava Naša djeca te Zveze prijateljev mladine.

Ključni ciljevi kampa bili su: prikupiti konkretne prijedloge, ideje za surađivanje između slovenske i hrvatske djece (iz Dječjih parlamenata i Dječjih vijeća/Društava Naša djeca); utvrditi koje predrasude imaju djeca Slovenaca i Hrvata te koji su njihovi prijedlozi za razbijanje tih predrasuda; prikupiti primjere dobre prakse surađivanja djece u društvenim aktivnostima i predložiti ideje za nove načine suradnje; nabrojati prednosti i izazove koje nudi život uz granicu i sakupiti prijedloge za djelotvorne načine senzibiliziranja lokalnogstanovništva o važnosti suživota; osvijestiti odrasle o potrebi i važnosti igre za djecu; osvijestiti odrasle o važnosti dječjih prava i prikupiti konkretne prijedloge djece za senzibilizaciju građana o dječjim pravima; razlikovati različite aspekte zdravlja te promišljati iz iskustva djeteta o tome što društvo, lokalne vlasti, odrasli i djeca sami mogu napraviti za dječje zdravlje; razmijeniti primjere dobre prakse na području međugeneracijske solidarnosti i prikupiti konkretne ideje za međugeneracijsku solidarnost.

Trodnevni kamp organiziran je na način moderiranog susreta, gdje su se istovremeno, u pet različitih prostora, odvijale interaktivne radionice koje su vodili vješti slovenski moderatori. U ta tri dana izvelo se trideset 90-minutnih radionica koje su bile izrazito intenzivne i interaktivne te su djeca pomoću različitih moderatorskih tehnika i vještina došli do niza zajedničkih zaključaka, prijedloga i novih ideja.

Dječje gradsko vijeće Društva Naša djeca Zabok predstavljali su dječja gradonačelnica Marta Tušek, zamjenik Luka Štokan, vijećnice Irena Tabaković i Anja Kolarić te voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka Jasenka Borovčak. Uz DGV Grada Zaboka predstavnici Krapinsko-zagorske županije bili su i Dječje gradsko vijeće Krapina i Dječje vijeće iz Tuhlja.

Djeca su se s Kampa vratila puna dojmova, novih znanja i iskustava, a prije svega novih prijateljstava koja ruše granice te svakako doprinose cilju ovog projekta pod nazivom „Djeca i mladi ne priznaju granice“.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content