Novosti

Dječje gradsko vijeće vrlo aktivno

U ovoj godini održane su sjednice na temu: Nenasilna komunikacija, Problem samoubojstava i Trgovanje ljudima, a najstariji predstavnici DGV-a sudjelovali su na obuci o lokalnoj samoupravi.

Nenasilna komunikacija

S obzirom na sve učestaliju pojavu nasilja među djecom i mladima odlučeno je da se će se vijećnici više educirati i kontinuirano baviti temom nenasilja kroz radionice o nenasilnom rješavanju sukoba. Radionicu Nenasilje u svakodnevnom životu vodio je savjetnik za DGV Karlo Kralj te su vijećnice i vijećnici izrazili želju da se tijekom godine organizira više radionica na tu temu kako bi pokušali utjecati na to da se smanji nasilje među djecom.

Problem samoubojstava

Psihologinja Višnja Gorički-Lovrenčić održala je predavanje o problematici samoubojstava djece i mladih. Predavanje je provedeno kroz otvorenu diskusiju i prezentaciju Društva psihologa KZŽ pod nazivom „Edukacija i senzibilizacija djece, roditelja i nastavnika u školama KZŽ o problemu suicida mladih“. Razgovaralo se o razlozima zbog kojih adolescenti pomišljaju na samoubojstvo te izvršavaju samoubojstvo, o faktorima rizika i faktorima upozorenja vezanima uz samoubojstva te su vijećnice i vijećnici upozoreni na verbalne, neverbalne i emocionalne znakove koji ukazuju na suicidalno ponašanje. Vijećnicima i vijećnicama prikazani su načini na koje mogu pomoći svojim vršnjacima/vršnjakinjama u rješavanju problema i emocionalnih kriza te načini na koje mogu upozoriti odrasle na prijeteću opasnost od suicida kod nekog od svojih prijatelja/ica.

Trgovanje ljudima

Temu Trgovanje ljudima DGV je obradilo kroz edukativni film koji na vrlo upečatljiv način prikazuje žrtve trgovanja ljudima, ali prije svega djece. Trgovanje ljudima predstavlja najteži oblik kršenja ljudskih prava u čijoj pozadini stoji visokoprofitni organizirani kriminal. Vijećnice i vijećnici upozoreni su na opasnosti stupanja u kontakt s nepoznatim osobama te na oprez prilikom bilo kakvih putovanja, a posebno u inozemstvo.

Obuka o lokalnoj samoupravi

Kako bi se još u većoj mjeri educirali o osnovama sustava lokalne samouprave i ulozi članova predstavničkih tijela – Gradskog vijeća i Savjeta mladih, predstavnici i predstavnice DGV-a sudjelovali su na obuci u organizaciji Grada Zaboka i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

– Na ovaj način vijećnice i vijećnici Dječjeg Gradskog vijeća stječu nova znanja i vještine za još uspješniji rad DGV-a te proširuju svoje kompetencije kako bi se i kasnije aktivno uključili u javni život grada – rekla je voditeljica DGV-a Jasenka Borovčak. (zl)

Skip to content